Νέο συλλαλητήριο φοιτητών σήμερα Πέμπτη ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια

  Φοιτητές από όλη τη χώρα αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι στα Προπύλαια από όπου θα ξεκινήσει το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με βασικό αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Οι φοιτητές, οι οποίοι χθες Τετάρτη συγκεντρώθηκαν εκτάκτως έξω από το υπουργείο Παιδείας την ώρα που ο υπουργός παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν στο πλευρό τους τους καθηγητές των πανεπιστημίων που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα, αλλά και την ΑΔΕΔΥ που έχει καλέσει σε πανελλαδική στάση εργασίας.

  Η ανακοίνωση των φοιτητών

  Στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων αναφέρει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τους αγώνες τους «παράνομους» και τους φοιτητές «εγκληματίες», επιστρατεύοντας και τα ΜΜΕ δεν τους σταματά και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα.

  «Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση» καταλήγει η ανακοίνωση.

  Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

  Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανέπτυξε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», το οποίο αποτελείται από 200 άρθρα και τέθηκε σε διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή και να προγραμματιστεί για ψήφιση μέσα στον Φεβρουάριο.

  Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε: «Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι τίτλοι σπουδών από τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ. Το βασικό κριτήριο θα είναι η πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών του μητρικού ιδρύματος.

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, το σχέδιο νόμου προσφέρει στα δημόσια πανεπιστήμια ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, ενώ θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις των φοιτητικών εστιών. Την ίδια ώρα, μέσω του νομοσχεδίου προχωρά η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, με κοινά προγράμματα με πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ενώ απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.

  Ένας ακόμα στόχος του νομοσχεδίου είναι η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, με στόχο να μειωθεί η χρήση του χαρτιού στα πανεπιστήμια κατά 80% έως 1/1/2026, ενώ για καθεμία αποχώρηση καθηγητή θα ακολουθεί μια πρόσληψη.

  Πώς θα γίνεται η εισαγωγή

  Τέλος, ο υπουργός ανέλυσε το πλαίσιο δημιουργίας των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η έναρξη της λειτουργίας τους αναμένεται να γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Ακόμη, για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον τρεις σχολές. Όσον αφορά την τελευταία παράμετρο, εξαιρούνται τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη.

  Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή, οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιτύχουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι πολλά ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς να τα κατονομάζει. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό αλλά τον θέτουμε σε κίνηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.