>Ναι στο roll over από τις ελληνικές τράπεζες

>
Στάση αναμονής για την τελική συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας τηρούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ της επιμήκυνσης των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η απεικόνιση των κρατικών τίτλων στους ισολογισμούς επιτρέπει ένα «roll over» χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η μεταφορά της συντριπτικής πλειονότητας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο διακρατούμενων μέχρι τη λήξη, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ανταλλάξουν όσα ωριμάζουν τα προσεχή χρόνια, με νέα 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας.

Έως και το 2015 λήγουν τίτλοι ονομαστικής αξίας 55 δις. ευρώ περίπου, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών.

Καταστροφικό ένα «κούρεμα»
«Κάθε λύση που δεν περιλαμβάνει ”κούρεμα” χρέους μπορεί να έχει εφαρμογή στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κρίσης χρέους» επισημαίνει κορυφαίος τραπεζίτης.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας αρκετές προτάσεις, με στόχο να επιλεγεί εκείνη που θα περιορίζει τις πιθανότητες η αναδιάρθρωση να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο αντίρροπες θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από τη μία πλευρά οι δανειστές του ελληνικού δημοσίου θέλουν οι νέοι τίτλοι που θα λάβουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης να είναι εγγυημένοι από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος θα αναλάβει εκ νέου το κόστος διάσωσης και όχι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο ελληνικό δημόσιο χρέος.