Νεκτάριος Νώτης: Πότε θα πείτε την αλήθεια στον κόσμο;

Η αρχή έγινε προεκλογικά, με την πρόταση για κούρεμα των δανείων – κυρίως των στεγαστικών –, για το οποίο υπόσχονταν κάποιοι ότι θα υποχρέωναν τις τράπεζες με νόμο.

Οι εκλογές έγιναν, τα αποτελέσματα της κάλπης είναι γνωστά, και τότε, αρχίσαμε να ακούμε ακόμα περισσότερα. Τι ακριβώς;

Ότι, δηλαδή, τα χρήματα των τραπεζικών καταθέσεων θα «αξιοποιηθούν» για να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη και πως οι αποταμιεύσεις των πολιτών είναι σε κάθε περίπτωση εγγυημένες και θα είναι διαθέσιμες σε δεύτερο χρόνο. Λες και τα χρήματα αυτά υπάρχουν και δεν χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες για επενδύσεις και χορήγηση δανείων. Λες και δεν υπάρχει η λεγόμενη «μόχλευση», που βρίσκεται ήδη στα ύψη, φτάνοντας για κάποια πιστωτικά ιδρύματα το 5 προς 1.

Ότι όλοι οι Έλληνες, με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, πρέπει να κληθούν να δώσουν ένα «δάνειο» προς το ελληνικό κράτος, ύψους 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, δεν φτάνει η καταιγίδα των φόρων και οι μειώσεις των εισοδημάτων, που έχουν πληρώσει και υφίστανται όλα τα νοικοκυριά, θα κληθούν επιπλέον να πληρώσουν και άλλα. Και, μάλιστα, δεν μιλάμε για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, ούτε καν για τα απλώς υψηλά. Δηλαδή, ζητάμε από όσους βγάζουν περίπου 1.400 ευρώ το μήνα, να δίνουν ακόμα ένα μισθό κάθε χρόνο – πέραν των 2 με 3 που έχουν ήδη χάσει την τελευταία διετία -, έστω και υπό μορφή δανείου !

Ότι οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν και άλλο προς το Δημόσιο – που εξακολουθεί να είναι ασυνεπές απέναντί τους – και ότι «τι θα πάθουμε αν πληρώνουμε σε δραχμές;».

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και η ελληνική οικονομία, καλό είναι να μην προχωρούν σε δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι γνωρίζουν το οριακό της κατάστασης, καλό είναι να μη λαϊκίζουν, προσδοκώντας σε μικροκομματικά οφέλη.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί – συμφωνήσουν ή όχι στο σχηματισμό κυβέρνησης – να απαιτήσουν από τον απερχόμενο πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να τους δώσουν την πλήρη εικόνα (αφού, όπως φαίνεται, δεν τη γνωρίζουν), και να τη μεταφέρουν στους ψηφοφόρους τους. Επιτέλους, ακόμα και σήμερα, θα εξακολουθούμε να τους ρωτάμε:

«Πότε θα πείτε την αλήθεια στον κόσμο;».

Καλημέρα σας.

Νεκτάριος Νώτης

24h.gr