Νεκτάριος Νώτης: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ξεχάστε για λίγο τις πολιτικές κοκορομαχίες, που παρακολουθούμε εδώ και 40 μέρες και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τουλάχιστον για τις επόμενες 25.

Όχι ότι οι επικείμενες εκλογές δεν είναι σημαντικές. Κάθε άλλο. Το επισημαίνουμε, άλλωστε, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Καλό είναι, όμως, να επικεντρωθείτε στα της τσέπης σας και, κυρίως, σε αυτά, που θα κληθείτε να πληρώσετε μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του έτους.

Δηλαδή, στις φορολογικές πληρωμές, που η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να μεταθέσει για μετά τις κάλπες.

Πρόκειται για μια σειρά εκκαθαριστικών σημειωμάτων, που – ως γνωστό – αφορούν στο φόρο εισοδήματος για το 2011, σε έκτακτες και ετήσιες εισφορές, σε τέλη και φόρους επί της ακίνητης περιουσίας, ακόμα και τριών ετών πριν.

Ο λογαριασμός, που περιμένει όλους μας, είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Και θα πληρωθεί, ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Πρόκειται για μέτρα, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές μας, έχουν νομοθετηθεί και έχουν υπολογιστεί για τη συνέχιση της χορήγησης του δανείου προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για παρεμβάσεις, η επαναδιαπραγμάτευση των οποίων απαιτεί χρόνο. Ακόμα, δηλαδή, και αν συμφωνηθεί η ακύρωση κάποιων εξ αυτών – πράγμα δύσκολο -, δεν θα αφορά στις πληρωμές για φέτος.

Το χέρι θα μπει στην τσέπη όλων μας ακόμα πιο βαθιά. Με δεδομένες και τη διαρκή υστέρηση στα έσοδα, αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μην αποκλείσετε και άλλα εισπρακτικά μέτρα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

 

Καλημέρα σας.

Νεκτάριος Νώτης

24h.gr