>Νουτ Βέλινγκ: Ανοικτός σε επιμήκυνση του χρέους

>
Την εναντίωση του στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού εξωτερικού χρέους εξέφρασε σε ομιλία του ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Νουτ Βέλινγκ, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι “ανοικτός σε μία πιθανή επιμήκυνση” του ληξιπρόθεσμου χρέους.

Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ ο κ. Βέλνικ δήλωσε: “ενίοτε, η εξόφληση (ενός λογαριασμού) μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Ενίοτε, αυτή η εξόφληση μπορεί να οδηγήσει σε μία αναδιάρθρωση–όχι όμως, το τονίζω αυτό, την αναδιάρθρωση με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι συνηγορούν να γίνει–δηλαδή κατ’ ουσίαν ισοδυναμεί με ό,τι οδηγεί σε μία πλέον μακρόχρονη ωρίμανση του χρέους”, με άλλα λόγια στην επιμήκυνσή του, τόνισε στην ομιλία του ο Βέλινκ.

“Πρέπει να εξηγήσουμε ότι, η αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους δεν αποτελεί λύση”, δήλωσε με έμφαση ο κ. Βέλινκ.

-Περαιτέρω, ο ίδιος έκανε σχολιασμό της τωρινής γενικής κατάστασης της ισπανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι “προσδοκά (η Ισπανία) να μπορέσει να επιλύσει τα τρέχοντα δημοσιονομικά της προβλήματά της.

“Έχει μία παράδοση καλών δημοσιονομικών μεγεθών η Ισπανία. Τώρα, η κατάσταση, απ’ αυτήν ακριβώς την άποψη, έχει εκτροχιαστεί, όμως η ισπανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Η Ισπανία είχε χαμηλή αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ της. Άρα, η Ισπανία μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα”, ανέφερε στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.