Ντόρα Μπακογιάννη: «Τσίπρας και Καμμένος στερούνται σοβαρότητας»


Το παρασκήνιο των δύο συναντήσεων που είχε με τον κ. Αντ. Σαμαρά και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αποκαλύπτει σήμερα στο «Βήμα της Κυριακής» η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και όπως υποστηρίζει η ίδια θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρξουν θέματα στο μέλλον στα οποία δεν θα βρεθούν σύμφωνοι, τονίζει ότι σημασία έχει αυτή τη στιγμή να σωθεί η χώρα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η καλύτερη κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις εκλογές είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η κυρία Μπακογιάννη επιτίθεται ταυτόχρονα στους κκ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο, επισημαίνοντας ότι όσα λένε και οι δύο στερούνται σοβαρότητας.

Πριν από έναν μήνα καταγγέλλατε τους «Τσιπροκαμμένους» ότι το πάνε για γάμο. Και τελικά τον γάμο τον κάνατε εσείς… Ή μήπως είναι σύμφωνο συμβίωσης;
«Η συμβίωση, όπως την αποκαλείτε, έγινε έπειτα από πολλή σκέψη, αλλά και με αρκετές δυσκολίες. Αλλά ξεπεράστηκαν όλα ιεραρχώντας τους στόχους για την Ελλάδα. Και ο στόχος για την Ελλάδα σήμερα είναι ένας: να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη, να παραμείνει μέσα στην ευρωζώνη, έτσι ώστε να έχει προοπτική εξόδου από την κρίση και προοπτική ανάπτυξης. Μπροστά σε αυτούς τους στόχους όλα τα άλλα περισσεύουν».

Αυτό που περιγράφετε όμως δεν είναι συμφωνία. Είναι μια εκεχειρία. Μια ανακωχή ως τις εκλογές…
«Οι εκλογές αυτές θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και ευθύνη όλων είναι να αποτρέψουν επικίνδυνες εξελίξεις για τον λαό και τον τόπο. Εγώ λοιπόν, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, είδα την αλήθεια κατάματα κι αποφάσισα ότι δεν υπάρχει πια άλλος δρόμος από την ένωση δυνάμεων, από την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων που εξακολουθούν να πιστεύουν στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα. Ο άλλος δρόμος ενέχει απίστευτους κινδύνους, για να μην πω άλλο πράγμα. Ο άλλος δρόμος αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα της επιστροφής στη δραχμή. Και μπορεί να συμβεί αν επικρατήσουν ο λαϊκισμός και η επιπολαιότητα».

Δηλαδή δεν έχετε πλέον διαφορές με τον κ. Σαμαρά;
«Με τον κ. Σαμαρά υπογράψαμε μαζί ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών. Εχει ως πρώτο στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δεύτερο κεντρικό στόχο την άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία για να υπάρξουν νέες επενδύσεις και τέλος δεσμεύσεις για κοινωνικές πολιτικές που αφορούν κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών. Από ‘κεί και πέρα ότι θα υπάρχουν και θέματα στα οποία δεν θα βρεθούμε σύμφωνοι και αυτό το θεωρώ πολύ πιθανό. Αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας μπροστά στο μείζον, το οποίο μείζον είναι τώρα η Ελλάδα να βγει από αυτή την κρίση».

Αν είναι όλα τόσο απλά γιατί σας πήρε δεκαπέντε ημέρες για να τα συμφωνήσετε;
«Μη μεγεθύνετε την παραπολιτική. Δεν μας πήρε τόσο πολύ. Οπως ξέρετε, επέστρεψα από την Κρήτη πολύ αργά, λόγω του θανάτου της μητέρας μου. Κανένα μεγάλο παρασκήνιο δεν υπήρξε. Εγινε μια συνάντηση μεταξύ εμού και του κ. Σαμαρά στο σπίτι του κ. Μιχελάκη για να διαπιστώσουμε αν πραγματικά υπάρχει μια ειλικρινής βούληση συνεργασίας, προχώρησε μετά η συζήτηση για το πολιτικό πλαίσιο το οποίο κουβεντιάζαμε, που για μας ήταν πάρα πολύ σημαντικό διότι η δέσμευση είναι για το αύριο, δεν είναι για το χθες…».

Υπήρξε αμηχανία σ’ αυτή τη συνάντηση;
«Βεβαίως υπήρχε αμηχανία. Δεν είμαστε ηθοποιοί, πολιτικοί είμαστε. Πολιτική συμφωνία κάναμε, δεν υπήρχε κανένας λόγος ούτε να κάνει κανένας προσπάθεια να παίξει θέατρο. Αυτό το οποίο κάναμε ήταν ακριβώς η απόδειξη ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε και ότι έγινε η υπέρβαση, ότι υπερβαίνουμε τα προβλήματα του χθες και τα προσωπικά μας συναισθήματα βάζοντας τον κοινό στόχο μπροστά».

Αναγνώρισε ο κ. Σαμαράς ότι έκανε λάθος που σας διέγραψε;
«Από την εποχή της Ιεράς Εξέτασης σιχαίνομαι τη λογική αυτή».

Υπήρξε κι άλλη συνάντησή σας;
«Υπήρξε άλλη μία – η τελευταία την περασμένη Κυριακή – που έγινε στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Μουρούζη. Κι εκεί το κλίμα ήταν κάπως αμήχανο, αλλά αισθητά βελτιωμένο…».

Μετά τις εκλογές τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει; Ποια θα είναι η καλύτερη κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει γι’ αυτή τη χώρα;
«Μια κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να μάθουμε πρώτον να συνεργαζόμαστε, δεύτερον ν’ ακούμε ο ένας τον άλλον περισσότερο και τρίτον ν’ αποδίδουμε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν να περιμένουν ούτε ένα μήνα αλλά πρέπει να μπουν αμέσως μπροστά, ότι οφείλουμε να δείξουμε ένα αξιόπιστο και σοβαρό διαπραγματευτικό επιτελείο, το οποίο να μπορεί να πείσει και για την απόφασή μας να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, αλλά και ότι χρειαζόμαστε και περισσότερο χρόνο και ορισμένες διαφορετικές αντιλήψεις στους όρους του μνημονίου».

Γιατί από την προοπτική συνεργασίας μετά τις εκλογές εξαιρείτε τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Καμμένου;
«Διότι δεν τον θεωρώ ούτε κατ’ ελάχιστον σοβαρό».

Γιατί το λέτε αυτό;
«Πάρτε οτιδήποτε λέει και οτιδήποτε κάνει ο κ. Καμμένος. Οι έννοιες σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια δεν συμβαδίζουν με τον κ. Καμμένο…».

Ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές θα είναι ο κ. Τσίπρας;
«Αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές, πέραν του κ. Τσίπρα, είναι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η ρητορική, η οποία ξεπερνάει τα όρια της ανευθυνότητας. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα ούτε με τον κ. Τσίπρα ούτε με την Αριστερά. Το θέμα μου είναι ότι όλα αυτά τα οποία λέει αυτή τη στιγμή είτε ο κ. Τσίπρας είτε ο κ. Καμμένος στερούνται σοβαρότητας. Και οι δύο για εμένα έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση στα πράγματα. Υπόσχονται δηλαδή ότι υπάρχει ένας μαγικός τρόπος η Ελλάδα εκβιάζοντας τη διεθνή κοινότητα να πετύχει τον στόχο της, ξεχνώντας ότι δεν είμαστε η μοναδική δημοκρατία, αλλά ότι και όλοι οι υπόλοιποι έχουν δημοκρατίες και οι αποφάσεις τους περνάνε μέσα από τα Κοινοβούλιά τους. Εδώ εξερράγη ο κ. Κον-Μπεντίτ για λογαριασμό του ελληνικού λαού, σκεφθείτε εμείς που έχουμε ευθύνη απέναντι στον λαό μας».

Ανάγκη η συνεργασία
«Βάλαμε στην άκρη τα προσωπικά μας»

Αν είχατε μπροστά σας ένα στέλεχος το οποίο διαφωνεί με αυτή την απόφασή σας πώς ακριβώς θα το πείθατε ότι πράξατε το σωστό;
«Λέγοντάς του ότι είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο εδώ και δυόμισι χρόνια υπερασπίζεται τα ίδια πράγματα και τις ίδιες θέσεις. Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών. Στηρίξαμε μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση Παπαδήμου, παίρνοντας πολιτικό κόστος χωρίς απολύτως κανένα όφελος. Μιλήσαμε προεκλογικά για την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και με το ΠαΣοΚ. Αυτή είναι πάγια θέση μας. Αυτή η ανάγκη της μετεκλογικής συνεργασίας σήμερα λόγω των δεύτερων εκλογών μεταφέρεται ως ανάγκη προεκλογικής συνεργασίας και λόγω του εκλογικού νόμου, ο οποίος δεν επιτρέπει τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων όταν διεκδικείς την πρώτη θέση και το μπόνους των 50 εδρών πήρε τη μορφή που πήρε με τη συνένωση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Αρα πιστοί στις απόψεις μας είμαστε. Ηταν ένα μεγάλο βήμα για μας αναμφισβήτητα. Επαναλαμβάνω, δεν ήταν εύκολο. Δεν αμφιβάλλω ότι δεν ήταν εύκολο και για πολλούς μέσα στη Νέα Δημοκρατία, διότι στην πολιτική υπάρχουν πάντοτε πληγές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αλλά όταν λέμε ότι βάζουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από τα προσωπικά μας συναισθήματα, ας το αποδεικνύουμε πότε-πότε και με τις πράξεις μας…».