Ντόρα – Σαμαράς: Μαζί και επισήμως

Με μία χειραψία στο τέλος των σύντομων ομιλιών τους, ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη επισημοποίησαν τη συνεργασία τους εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 17ης Ιουνίου.

«Μπροστά στον κίνδυνο να καταστραφεί η Ελλάδα και να μείνει εκτός Ευρώπης, οι προσωπικές και πολιτικές διαφορές παραμερίζονται, το ‘εμείς’ είναι πάνω από το ‘εγω’», είπαν και οι δύο.

Μιλώντας πρώτη η κ. Μπακογιάννη, σημείωσε ότι μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου η ΔΗΣΥ συνομίλησε με πολιτικές δυνάμεις για τη δημιουργία κεντροδεξιού ευρεωπαϊκού μετώπου. «Οι συζητήσεις με τη ΝΔ και τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά απέδωσαν», είπε, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει κυβερνητική λύση. Γι΄αυτό άλλωστε, όπως πρόσθεσε, αποφασίσθηκε η αναστολή λειτουργίας της Δημοκρατική Συμμαχίας λόγω των νομικών προβλημάτων που σχετίζονται με το μπόνους των 50 εδρών.

«Πολλοί φίλοι μας έχουν μεγάλες επιφυλάξεις γι΄αυτή την απόφαση, αλλά αυτά που μας ενώνουν πρέπει να είναι πάνω απ΄αυτά που μας χωρίζουν», κατέληξε χειροκροτούμενη από το ακροατήριο και, κυρίως, από τον κ. Σαμαρά.

«Καλωσορίζω την κ. Μπακογιάνη»

«Καλωσορίζω την απόφαση της κ. Μπακογιάννη να αναστείλει τη λειτουργία της ΔΗΣΥ», ήταν τα πρώτα λόγια του αρχηγού της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο κεντροδεξιό προσκλητήριο που απέστειλε ο ίδιος σε όλες τις δυνάμεις του χώρου την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου, προκειμένου να συγκροτηθεί «ένα μεγάλο πατριωτικό ευρωπαϊκό μέτωπο και να μη παρασυρθεί η χώρα από τον λαϊκισμό».

Αναδεικνύοντας το διακύβευμα των νέων εκλογών, τόνισε ότι «μπροστά στον κίνδυνο να καταστραφεί η χώρα «οι διαφορές του παρελθόντος παραμερίζονται. Τις κρίσιμες μάχες τις κερδίζουν όσοι ξέρουν να ενώνονται»…

Υπενθύμισε δε, τις ενστάσεις που είχε ο ίδιος για τη μνημονιακή συνταγή («τότε ήμουν μόνος, σήμερα ζητούν αλλαγές όλοι, ακόμη και το ΠΑΣΟΚ που πριν τις εκλογές δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση») και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αντιμετωπισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ «και οι συνιστώσες του».

«Ενας άνθρωπος υπό χρεοκοπία»

Το ακροατήριο, που το αποτελούσαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ και της (πρώην) Δημοκρατικής Συμμαχίας, χειροκρότησε πολλές φορές τους δύο ομιλητές.

Κατά ένα παιχνίδι της τύχης δε, στην είσοδο του «Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης» που επελέγη για την εκδήλωση, ήταν αναρτημένο το πρόγραμμα των παραστάσεων που φιλοξενείς αυτές τις ημέρες ο πολυχώρος. Οι τίτλοι; «’Ενας άνθρωπος υπό χρεοκοπία» και «Ο συνένοχος θεατής»…

Τελευταία φορά…

Στις 2.30 το μεσημέρι η κ.Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ενημέρωης που παρέχει από το πρωί ο Παναγιώτης Πικραμμένος σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων (εντός κι εκτός Βουλής) ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η κ. Μπακογιάννη εμφανίσθηκε ως αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Καθώς λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου την αναστολή λειτουργίας του κόμματος και την εκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με όλους τους νομικούς που συμβουλεύθηκαν τα στελέχη των δύο κομμάτων, εάν η ΔΗΣΥ παρέμεινε εν ενεργεία υπήρχε κίνδυνος να μην λάβει η «ενωμένη» ΝΔ το μπόνους των 50 εδρών –στην περίπτωση βεβαίως που βγει εκ νέου πρώτο κόμμα.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ και στενός συνεργάτης της κ. Μπακογιάννη, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (στην οποία συμμετείχε μέσω Internet από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται) την δική του απόφαση να μην επιστρέψει στη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο θα γίνει συνδιάσκεψη της ΝΔ στην οποία θα συμμετέχει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια που θα απευθυνθεί σε… γαλάζιο ακροατήριο.


Οργή Καρατζαφέρη

Στην επόμενη ώρα αναμένονται να φτάσουν στα γραφεία της ΝΔ στη Λ. Συγγρού ο Θάνος Πλεύρης αλλά και ο επίσης βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης για να επισημοποιήσουν από την πλευρά τους την προσχώρησή τους στο κόμμα. Εν τω μεταξύ, στις επόμενες ώρες ή μέρες θα ανακοινώσουν την προσχώρησή τους και οι συνάδελφοί τους Κυριάκος Βελόπουλος, και Κώστας Κιλτίδης. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος μίλησε αργά το απόγευμα για “πανστρατιά προδοτών”.