Ν. Ανδρουλάκης για golden visa: «Από φάρμακο την περίοδο της κρίσης έγινε φαρμάκι»

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, την οποία κάνετε πως δεν τη βλέπετε και έχει γιγαντωθεί» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ασκώντας έντονη κριτική στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του και αυτό φαίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει εντάξει λίγες κατοικίες.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για τη χρήση ακινήτων είναι κυνικές, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο δικαίωμα στέγασης: «Το βλέπετε ως πολυτέλεια. Πρέπει να το αντιστρέψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ασκούν πιέσεις για κοινωνική κατοικία στη Δυτική Αθήνα, στις λαϊκές περιοχές του Πειραιά και άλλες.

«Η golden visa έγινε από φάρμακο, φαρμάκι»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε σημαντικό μερίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο καθεστώς της golden visa, που οδηγεί στον αφελληνισμό πολλών περιοχών που δυσκολεύουν φοιτητές κατά κύριο λόγο να βρουν κατοικία. «Από φάρμακο την περίοδο της κρίσης έχει γίνει φαρμάκι σήμερα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πρότεινε την κατάργησή της ή τη ρητή απαγόρευση να χρησιμοποιούνται τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω αυτής για βραχυχρόνια μίσθωση. «Η μόνη καθαρή λύση είναι: Αναστείλετε ή καταργήστε τα προγράμματα της golden visa. Ή δώστε golden visa στην έρευνα και στις επενδύσεις, και όχι στα ακίνητα» τόνισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνουν:

  • Δεξαμενή κατοικιών με στόχο τις 150.000, με ένα μέρος, το μικρότερο, να είναι δημόσιες που θα ενοικιάζονται μακροχρόνια. Με τη συνδρομή και των ακινήτων της Αυτοδιοίκησης.
  • Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών να τα ανοίξουν και να τα διαθέσουν για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων.
  • Μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, ώστε να μη μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές σε κατοικίες airbnb.

«Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να κάνουμε το δικαίωμα της στέγασης προσιτό για όλους» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.