Ν. Ανδρουλάκης: «Μητσοτάκης και Τσίπρας υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ψηφιακού παρακράτους»

Από τη Λέσβο όπου περιοδεύει σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τονίζοντας: «Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προτεραιότητα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Θεωρώ, λοιπόν, αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, τις τελευταίες ώρες. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι απολύτως υπεύθυνοι για τη λειτουργία ενός ψηφιακού παρακράτους, “κουκουλοφόρων”, ψηφιακών συμμοριών, που στοχοποιούν προσωπικότητες ανθρώπων, που είτε θεωρούν ότι μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους είτε για άλλους δικούς τους λόγους. Θεωρώ ότι κάθε δημοκράτης και προοδευτικός πολίτης έχει χρέος να σταθεί απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές. Είναι πρακτικές, που δεν αξίζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Δεν αξίζουν στην Ελλάδα της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα των αγώνων για το Κράτος Δικαίου. Γι΄ αυτό, έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι σε όλους εκείνους, που δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την εποχή, που αυτές οι πρακτικές γίνονταν αποδεκτές. Έχουμε τη δύναμη να εναντιωθούμε σε αυτό το ψηφιακό παρακράτος, το οποίο υποβαθμίζει κάθε έννοια κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ . Ανδρουλάκης επεσήμανε: «Κορυφαίο ζήτημα είναι οι συμφωνίες, που κάνουμε σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Γνωρίζω πολύ καλά το ζήτημα. Από το 2015 έχω ασχοληθεί και ως Ευρωβουλευτής. Εμείς ήμασταν εκείνοι, οι οποίοι ξεκινήσαμε το έργο στον Έβρο. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτές οι πολιτικές επιλογές. Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει τον φράχτη, γιατί δεν μπορεί να πει ότι επί τέσσερα χρόνια δεν έκανε προσπάθειες να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει την πρώτη χώρα εισόδου ως υπεύθυνη για την απονομή ασύλου. Υπήρχαν πρωτοβουλίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπάρξει μία δίκαιη, νέα πολιτική για το προσφυγικό, αλλά πάγωσαν από τους συντρόφους του κ. Μητσοτάκη επί της αυστριακής προεδρίας του κ. Κουρτς. Για όποιον περνά τα σύνορα της Ε.Ε., η αίτηση ασύλου πρέπει να γίνεται στο σύνολο των κρατών της Ε.Ε. και όχι να είναι μόνο υπεύθυνη η πρώτη χώρα. Στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει μόνιμο πρόγραμμα μετεγκατάστασης με δίκαια κριτήρια, πληθυσμού των χωρών και οικονομικής κατάστασης, και όχι να ζητιανεύουμε τέτοια προγράμματα. Αυτό θα ήταν μία ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διότι για να τα πηγαίνει καλά με τις δεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης που δεν θέλουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, έκανε τον Πόντιο Πιλάτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άρα, από τη μία είμαστε απέναντι στην πολιτική ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, την οποία εφάρμοσε ο κ. Τσίπρας, από την άλλη θεωρούμε αδιανόητη τη στρατηγική να μην προσπαθεί η χώρα μας να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου».

Τέλος, σχετικά με τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τόνισε: «Σίγουρα η Αυτοδιοίκηση έχει πολλά προβλήματα. Ειδικά ο πρώτος βαθμός χρειάζεται περισσότερη στήριξη. Το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε, είναι το κόμμα το οποίο έδωσε στην αυτοδιοίκηση πνοή μέσα από τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες. Αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε και στο μέλλον, διότι εσείς έρχεστε πιο κοντά στον πολίτη και πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να τον υπηρετείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».