Ν. Δένδιας: Ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις με ορίζοντα το 2030

Ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις με ορίζοντα το 2030 προανήγγειλε από τη Λάρισα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης στην 1η Στρατιά, από τον αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο στον αντιστράτηγο Δ. Κωνσταντάκο.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η παρουσία του στη θεσσαλική πρωτεύουσα είχε στόχο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον απερχόμενο διοικητή της 1ης Στρατιάς και στα στελέχη του σχηματισμού για την πολύτιμη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία.

Όσον αφορά ειδικότερα τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε: «Βρισκόμαστε σε μια φάση μετάλλαξης. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αλλάξουν, να εξελιχθούν και το 2030 να είναι απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις καιρών που τα μεταβάλλουν όλα γύρω τους. Μεγεθύνουν τις απειλές, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα, δημιουργούν νέες προκλήσεις… Ήδη στο νέο οργανωτικό σχήμα έχει προβλεφθεί υπό τη διοίκηση στρατηγού Διεύθυνση Μετεξέλιξης, όπως επίσης και Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, η οποία θα δημιουργήσει τις Μονάδες Μικτής Χρήσεως, τις μονάδες που από την εκπαίδευση τους και τον εξοπλισμό τους θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μηδενικό χρόνο στις προκλήσεις που η αλλαγή του περιβάλλοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν. Οι αλλαγές αυτές υπογραμμίζουν την τεράστια προσπάθεια και την επιτυχία που πραγματοποιήθηκε εδώ, στη Θεσσαλία, τους τελευταίους μήνες».

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Γ. Κεφαλογιάννη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ παρέστησαν στην τελετή παράδοσης παραλαβής της διοίκησης της 1ης Στρατιάς, τόνισε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ότι η παρουσία του στη Λάρισα δεν είναι τυπική, όπως σε μια τελετή παράδοσης – παραλαβής.

«Θα αρκούσε η παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η παρουσία μου αποτελεί απότιση φόρου τιμής στο έργο που παρέσχε η 1η Στρατιά στην ελληνική, αλλά κυρίως στη θεσσαλική κοινωνία, την ώρα της μεγάλης κρίσης και των φυσικών καταστροφών… Υπό την ηγεσία σας ο Ελληνικός Στρατός απέδειξε τον διττό του ρόλο. Υπερασπιστής της πατρίδας, αλλά συγχρόνως συμπαραστάτης της κοινωνίας στη δυσχερέστατη στιγμή της. Και μάλιστα έναν ρόλο, ο οποίος δεν του είχε συνταγματικά ανατεθεί και τον οποίο καλείται να αντιμετωπίζει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, χωρίς εκ των προτέρων να έχει υπάρξει οργανωτική δομή. Κατά συνέπεια ανταποκριθήκατε σ’ αυτόν τον ρόλο με απόλυτη επάρκεια και αυτοθυσία. Αυτό αποτελεί για σας και για τα στελέχη σας, μεγάλη τιμή. Σας εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου» είπε ο υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στον απερχόμενο διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο.

Ο υπουργός Άμυνας με τον υφυπουργό, τον Α/ΓΕΕΘΑ και τους τρεις αρχηγούς των όπλων ακολούθως μετέβη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης από τον αντιπτέραρχο Γ. Φασούλα στον αντιπτέραρχο Παν. Γεωργακόπουλο.