Ξανανοίγει η ΕΚΤ την κάνουλα χρηματοδότησης προς τις τράπεζες

Αποδεκτά κάνει και πάλι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις. Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται σε συνέχεια της ρύθμισης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει την αύξηση των εγγυήσεων του δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος κατά 30 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 90 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να επιτρέψει να γίνονται και πάλι δεκτά τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση για να χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις του Ευρωσυστήματος».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι μετά την ενεργοποίηση του σχεδίου επαναγοράς για τη στήριξη της ποιότητας των εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα εν λόγω χρεόγραφα θα γίνονται αποδεκτά και πάλι ως ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, χωρίς την εφαρμογή του ελάχιστου ορίου πιστοληπτικής αξιολόγησης μέχρι νεωτέρας, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ».

Το σχέδιο επαναγοράς συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου και επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, αναφέρει η ΕΚΤ.

Σημειώνει εξάλλου ότι το σχέδιο στηρίζεται από ομόλογα έκδοσης του EFSF με ονομαστική αξία 35 δισ. ευρώ.