Ξεκίνησε η μάχη των υποψηφίων στην Α’ και Β’ Αθηνών

Τα ποσοστά που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει η ΝΔ δημιουργεί νευρικότητα στους υποψηφίους βουλευτές και αυξάνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό παρά το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα.
Ιδιαίτερα σκληρή είναι η μάχη που έχει ήδη ξεκινήσει στην Α΄ Αθήνας όπου στα παλιά “βαριά” ονόματα έχουν προστεθεί νέα.

Με τα ποσοστά που δίνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ, πέντε με έξι έδρες θεωρούνται βέβαιες για τους “γαλάζιους”.

Υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα μπορεί να φθάσει τις επτά έδρες και αν πάρει αυτοδυναμία μέχρι οκτώ.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν βγάζουν πρώτο και στην πραγματικότητα μόνο βέβαιο τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο αφού άλλωστε έφυγε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Από τους παλιούς δείχνει να αντέχει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ενώ με αξιώσεις δίνει την μάχη η κυρία Φωτεινή Πιπιλή. Από τις νέες υποψηφιότητες πηγαίνει καλά η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη που μετανάστευσε από το Ρέθυμνο. Επίσης ο κ. Νότης Μηταράκης ο οποίος έχει μπει στην προεκλογική κούρσα εδώ και πολύ καιρό. Με προίκα απο την εποχή που ήταν δημοτικός σύμβουλος και βέβαια από την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια κατέρχεται ο κ. Βασίλης Κικίλιας.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης παρά την έντονη προσπάθεια που καταβάλει και την προβολή που διαθέτει.

Την δική του μάχη ξεκίνησε ήδη ο πρώην δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης που έκανε την πρώτη του συγκέντρωση αλλά και ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ κ. Μανώλης Αγγελάκας. Αμφίβολη είναι η υποψηφιότητα της κυρίας Ελίζας Βόζενμπεργκ αφού η ηγεσία του κόμματος δεν της έδωσε ακόμη το πράσινο φως για την επιστροφή παρά την δήλωση στήριξης που έκανε.

Πάντα δύσκολη είναι η μάχη στη χαώδη Β΄Αθήνας όπου τα ποσοστά της ΝΔ παραδοσιακά υπολοίπονται των πανελληνίων.

Η ΝΔ υπολογίζεται να βγάλει περί τους 10 με 11 βουλευτές σε κάθε περίπτωση και από εκεί και πέρα ανάλογα με τα ποσοστά που θυα συγκεντρώσει μέχρι 15. Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις βέβαιοι στην πρώτη πεντάδα είναι ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης όπως και ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Από τις καινούργιες υποψηφιότητες πάνε καλά η κυρία Άννα Καραμανλή και ο άρτι μεταγραφείς από τον ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Με αξιώσεις δίνουν τη μάχη ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος και ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όπως και οι πάντα υπολογίσιμοι παλιοί κ.κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος και Βύρων Πολύδωρας. Δύο πρώην βουλευτές ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα δυσκολεύουν τη μάχη ενώ έδρα διεκδικούν με πιθανότητες ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου όπως και ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος που μετακομίζει από την Φθιώτιδα.

Οι υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή μάχη με πολλές εκπλήξεις φαίνεται να δίνουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας, καθώς τα χαμηλά ποσοστά των δύο κομμάτων και η έντονη δυσφορία των πολιτών, οδηγούν κορυφαίους παράγοντες στην κόψη του ξυραφιού, αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της έξωσης από τη Βουλή.

Κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων από τις πρόσφατες μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης είναι ότι πολιτικοί, που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν έχουν θέση στο νέο σκηνικό. Ένα σημαντικό εύρημα για παράδειγμα είναι ότι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Ηλίας Μόσιαλος αποδοκιμάζονται από μεγάλη μερίδα των πολιτών, που ζητούν από την ηγεσία του Κινήματος να μην είναι καν υποψήφιοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που αντιλαμβανόμενος προφανώς το κοινωνικό κλίμα, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Στη Β’ Αθήνας πρωταγωνιστής εξακολουθεί να είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος (μακρά πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις), ενώ φαίνεται να ανακάμπτει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και να πλασάρεται στη δεύτερη θέση, την οποία διεκδικεί πάντως και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους, που δεν ήταν στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά τώρα καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες τρεις θέσεις στην πρώτη πεντάδα του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Πέτρο Ευθυμίου και Μίμη Ανδρουλάκη. Μάχη γίνεται για τις επόμενες ελάχιστες θέσεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εκλέξει περισσότερους από 6-7 βουλευτές. Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιάννης Βούρος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Γείτονας δίνουν σκληρή μάχη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη γυναίκα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας είναι η Αθηνά Δρέττα, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη δεν συναντά ευνοϊκό κλίμα, στην περίπτωση, που η ηγεσία την επανεντάξει στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας. Ελπίδες πέραν της κυρίας Δρέττα έχει αυτή την ώρα μόνο η κυρία Άννα Νταλάρα, καθώς έχουν αποχωρήσει ήδη η Βάσω Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην Α’ Αθήνας το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει μάλλον τρεις βουλευτές και καθοριστικό ρόλο για το ποιοι θα εκλεγούν θα έχει το εάν ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην περιφέρεια αυτή. Ο Κώστας Σκανδαλίδης φαίνεται να είναι φαβορί για την πρωτιά, με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Νάσο Αλευρά να ακολουθούν, αλλά και τους Χρήστο Παπουτσή και Παντελή Οικονόμου να διεκδικούν την είσοδό τους στη βουλή. Πολύ πιο πίσω έρχεται ο Παύλος Γερουλάνος.

Στο υπόλοιπο της Αττικής και μετά την αποχώρηση του κ. Πάγκαλου, υπάρχει  θολό τοπίο για το ΠΑΣΟΚ. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι η πιο αναγνωρίσιμη, ενώ οι νυν βουλευτές Παντελής Ασπραδάκης και Ντίνος Βρεττός, όπως και η πρώτη επιλαχούσα του 2009 Ελισάβετ Γράψα (έχασε την έδρα της από την επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου να είναι βουλευτής στην περιοχή, χωρίς ποτέ να καταλάβει κανείς το γιατί) δίνουν επίσης μεγάλη μάχη. Πιο πίσω απ’ όλους είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που κατέθεσε αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει ουσιαστική σχέση με την περιφέρεια αίτημα να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο.