>Ξεκινάει τον Νοέμβριο η χρήση των εγγυήσεων των 25 δις ευρώ από τις τράπεζες – Θα χορηγήσουν δάνεια 5-7 δις ευρώ

>

Μέσα στον Νοέμβριο πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο ώστε οι τράπεζες να χορηγήσουν 5 -7 δις ευρώ στην αγορά μέσω του μηχανισμού των εγγυήσεων που θα παράσχει το κράτος ύψους 25 δις ευρώ που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα υποβάλλουν ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα αναφέρουν σε ποιους κάδους θα διοχετεύσουν ρευστότητα από το πακέτο των εγγυήσεων.
Ωστόσο με βάση ενδείξεις τα πρώτα αποτελέσματα μάλλον θα φανούν στο τέλος του α΄ τριμήνου ή κατά το πιθανότερο στο β΄ τρίμηνο του 2010.

Οι τράπεζες όταν λάβουν τις εγγυήσεις θα εκδώσουν τίτλους κοινά ομολογιακά δάνεια τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουν ως collateral στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστότητα.
Η ρευστότητα αυτή σε ένα μεγάλο μέρος θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες τραπεζών κυρίως αναχρηματοδοτήσεις ενώ σχεδιάζεται τουλάχιστον 5 – 7 δις ευρώ πέραν από αυτά που ούτως ή άλλως θα χορηγούσαν οι τράπεζες να διοχετευθούν στην αγορά υπό την μορφή δανείων.
Αν ο στόχος επιτευχθεί θα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο α΄ 6μηνο οι τράπεζες χορήγησαν 9 δις ευρώ δάνεια πλην αποπληρωμών άρα θεωρητικά θα μπορούσαν έως το τέλος του 2010 να έχουν φθάσει τα 14 δις ευρώ με ίδια μέσα και 5-7 δις ευρώ επιπλέον δάνεια στην αγορά μέσω εγγυήσεων τα οποία να έχουν δοθεί έως τα μέσα του 2011.

Οι κρίσιμες συναντήσεις

Οι σημαντικές συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους κορυφαίους έλληνες τραπεζίτες δεν ήταν τυχαίες. Είχε συναντηθεί με τον πρόεδρος της Alpha bank Γ Κωστόπουλο στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, είχε συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Ν Νανόπουλο με βασικό στόχο να στηρίξουν τα σχέδια για να ορθοποδήσει η οικονομία.
Οι συναντήσεις αυτές βεβαίως επικεντρώθηκαν και σε θέματα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού χάρτη αλλά ο βασικός στόχος των συναντήσεων είναι 1) ο υπουργός να γνωρίζει τις επιλογές και τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις των τραπεζιτών 2)Οι τραπεζίτες να γνωρίζουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και 3)Να βρουν κώδικες επικοινωνίας ώστε από κοινού να καταστρώσουν ένα σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας μέσω των χρηματοδοτήσεων.
Οι τράπεζες εμφανίζουν μια ιστορική εξάρτηση από την ΕΚΤ καθώς έχουν αντλήσει 95,9 δις ευρώ και έχουν καταθέσει για εγγυήσεις 139 δις ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνοντας η Τρόικα ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ενεργή στήριξη καθώς εμφανίζουν οριακή ρευστότητα ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία αποφάσισαν μαζί με το ελληνικό δημόσιο να δημιουργήσουν ένα νέο μηχανισμό παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 25 δισ ευρώ.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε καθώς οι εκπρόσωποι της Τρόικα διαπίστωσαν ότι χωρίς τις τράπεζες η προσπάθεια αναδόμησης της οικονομίας μπορεί να αποτύγχανε.
Και ενώ πρόσφατα παρείχε επιπλέον 15 δις ευρώ το δημόσιο στις τράπεζες σε διάστημα περίπου ενός μήνα επανέρχεται το δημόσιο σε συνεργασία με την Τρόικα και προσφέρει επιπλέον πακέτο 25 δις ευρώ σε εγγυήσεις.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει το βαθύτερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος την ρευστότητα και την μεγάλη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ που έχει φθάσει τα 95,9 δις ευρώ.
Με την χρήση των νέων εγγυήσεων διαφαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 100 δις ευρώ που θα έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ.