Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία – Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως εξήγησαν το κόστος για τους πολίτες θα είναι από 300 ευρώ για τις μικρότερης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις και θα φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ για τα βαρύτερα περιστατικά. Η αμοιβή αυτή, εξήγησαν οι κ.κ. Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους θα μοιράζεται στα μέλη της κάθε χειρουργικής ομάδας με τον υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι στόχος των απογευματινών χειρουργείων είναι να αποτελέσει δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματος γιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο δίνοντας παράλληλα μια διέξοδο στους πολίτες που θέλουν να πληρώσουν χωρίς να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές.

Η απόφαση για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογράφει αμέσως, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας πριν από λίγο τα στοιχεία για την οργάνωση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι’ αυτό φροντίζουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε», ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης.

Από την αρχή ήταν προτεραιότητα μου τα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου».

Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε».

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στην λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες» τόνισε.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. «Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: «Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και 30-40 χρόνια στην Ευρώπη, είπε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις ευρωπαικές χώρες, δεν υπάρχει η λίστα χειρουργείου. Το 2017 θεσμοθετήκε αλλά δεν λειτούργησε για να μπορεί να δίνει χρόνο από όλα τα νοσοκομεία και δεν δίνει δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας για να χάραξει πολιτική

Παίρνουμε πλέον στοιχεία από 126 νοσοκομεία και γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουμ στην πλήρη λειτουργία το επόμενο εξάμηνο ώστε να φτάνουν στον κεντρικό σέρβερ της ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία. Υπήρχαν 120.000 περιστατικά και αναπτύχθηκε μηχανισμός ώστε να υπάρξει επικοινωνία με όλους αυτούς. Έχουν γίνει πάνω από 150.000 κλήσεις και με βάση αυτή την εκκαθάριση το 38% είτε έχει χειρουργηθεί αλλού είτε δεν υπάρχει η λίστα για την είσοδο στη λίστα με τα χειρουργεία.

Αυτή τη στιγμή στην αναμονή περιμένουν 102.634 περιστατικά και έγινε μια καταγραφή ανάλογα με το διάστημα και έδωσε τα εξής:

– 0-4 μήνες που χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, περιμένουν 44.000 περιστατικά

– 4-12 μήνες 32.000 περιπτώσεις

– περισσότερο από 12 μήνες περιμένουν περισσότεροι από 26.000 περιστατικά

Στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά να περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει όσα περιστατικά έχει η Αττική με περισσότερο πληθυσμό και περισσότερα νοσοκομεία.

Δεν έχουμε αναμονή, όμως, για ογκολογικά περιστατικά ή βαριά περιστατικά που πρέπει να χειρουργηθούν στα επείγοντα.

Οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές πράξεις ως αναμονή είναι:

– καταρράκτης
– αρθροπλαστική γόνατος
– αρθροπλαστική ισχίου
– αμυγδαλεκτομή

Οι χειρουργικές επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες. Ο κάθε γιατρός θα επιλέγει την κατηγορία και θα υπάρχει η ανάλογη επιβάρυνση. Ξεκινούν από τα 300 ευρώ για πολύ μικρής βαρύτητας επεμβάσεις και φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ σε εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις. Συνήθως στον ιδιωτικό τομέα οι ελάχιστες τιμές είναι οι διπλάσιες από αυτές. Η αμοιβή μοιράζεται σε όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδας, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. Η κάθε χειρουργική ομάδα αποτελείται από χειρουργό, αναισθησιολόγο και το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως είναι φιξ η τιμή ανάλογα με το πού έχει καταταγεί το χειρουργείο, θα είναι η αμοιβή για την χειρουργική ομάδα και με επικοινωνία με τους αναισθησιολόγους μου έχουν πει ότι είναι άκρως ικανοποιητική

Οι έξι κατηγορίες και αμοιβές προέκυψαν από την αποζημίωση που δίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο στόχος μας δεν είναι να αφαιμάξουμε τους συμπολίτες αλλά να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο σε γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές για να ενισχύσουν το εισόδημά τους νόμιμα. Παράλληλα οι έλεγχοι για φακελάκι και παράνομα χρήματα θα συνεχιστούν και θα είμαστε αμείλικτοι.

Όσα περιστατικά έχουν αναμονή πάνω από 4 μήνες από την πρωινή λίστα χειρουργείων θα μπορούν να μπουν στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση από τους πολίτες. Αυτό θα γίνεται, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ήδη υπάρχουν αιτήσεις κλινικών που θέλουν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, είπε ο υπουργός Υγείας. Δεν προσδοκώ όλες να έχουν την επόμενη ημέρα αλλά προσδοκώ ότι όταν θα δουν οι χειρουργοί και νοσηλευτές τους συναδέλφους τους να κερδίζουν χρήματα, θα προστεθούν και άλλοι.

Όσον αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν, όχι να μειωθούν, καθώς, όπως είπε η χρηματοδότηση είναι 500 εκατ. ευρώ αυξημένη φέτος. Πλέον παρακολουθούμε σε μηνιαία βάση τα οικονομικά των νοσοκομείων και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με λίγη καλύτερη θέληση από όλους πιστεύω ότι σε έναν χρόνο θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, είπε ο κ. Γεωργιάδης ανακοινώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα υπογράψουμε προκήρυξη για περισσότερους από 600 γιατρούς διάφορων βαθμίδων στο ΕΣΥ ανάμεσα στους οποίους και οι αναισθησιολόγοι για το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.