>Ξεμένουν κι από αποθεματικά τα Ταμεία

>
Με οικονομική κατάρρευση απειλούνται τα ταμεία, τα οποία ελλείψει εσόδων, τρώνε από τα έτοιμα. Έτσι, η περιουσία των ταμείων που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε σχεδόν αναξιοποίητη, πλέον χρησιμοποιείται για την καταβολή των συντάξεων, είτε με άμεση ρευστοποίηση ή μέσω δανεισμού, με repos, όπως στην περίπτωση του ΙΚΑ. Υπολογίζεται πως μέσα στο 2010 περίπου 1 δισ. ευρώ «χάθηκαν» από την περιουσία του ΙΚΑ, ενώ και ο ΟΑΕΕ από περιουσία, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου του 2009 (στοιχεία στο www.periousia.gr), στο τέλος του 2010 διέθετε μόλις 213 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ αφορούν σε 80 ακίνητα ανά την Ελλάδα.

Το θέμα, απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των προεδρείων των κοινωνικών εταίρων.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ανέφερε πως εξαιτίας της καθίζησης των εσόδων κατά 16,5% (ανάγκασε το ΙΚΑ να εκταμιεύσει από το πρώτο δίμηνο του έτους το 33% της ετήσιας πίστωσής του και τον ΟΑΕΕ το 39%), για την ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους που ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ ετησίως, θα απαιτηθούν νέες επιδοτήσεις και ανακυκλούμενα δανεικά. Όσο για τη δυνατότητα περαιτέρω εκποίησης της κινητής περιουσίας, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αυτό δεν είναι εύκολο, αφού η εκποίηση της κινητής περιουσίας του ΙΚΑ φαίνεται να μην μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων λογιστικών απωλειών ύψους 1 δισ., από τις επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία και ομόλογα.

Βάσει των στοιχείων που κατέθεσε η διοίκηση του ΙΚΑ στη Βουλή, η αξία των μετοχών του ΙΚΑ στο ελληνικό χρηματιστήριο μειώθηκε το 2010 σε 451,2 εκατ. ευρώ, έναντι 688,6 εκατ. ευρώ το 2009, δηλαδή υποχώρησε κατά 237 εκατ. ευρώ.

Η αξία των ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 σε 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,48 δισ. ευρώ το 2009, δηλαδή υποχώρησε κατά 580 εκατ. ευρώ, ενώ και η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το ΙΚΑ μειώθηκε το 2010 κατά 185 εκατ. ευρώ περίπου.

Αλλά και ο ΟΑΕΕ, μέσα σε 16 μήνες, από τον Αύγουστο του 2009 έως το τέλος του 2010, κατά τους οποίους η αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας έτρεχε με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και η έλλειψη ρευστότητας έπνιγε τους ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, έχασε σημαντικό μέρος από τη λογιστική αξία της περιουσίας του, αναγκάστηκε όμως και να πουλήσει «τα ασημικά του», ρευστοποιώντας κυρίως ομόλογα. Έτσι, η περιουσία του σε ομόλογα από 247,1 εκατ. ευρώ, μειώθηκε κατά 73,69%, κατρακυλώντας στα 65 εκατ. ευρώ. Αλλά και η αξία του μετοχικού χαρτοφυλακίου μειώθηκε κατά 52,07%, καθώς στο τέλος Αυγούστου του 2009 διέθετε μετοχές αξίας 139,8 εκατ. ευρώ και στο τέλος του προηγούμενου χρόνου μόλις 67 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, εντάσσεται και η προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου για συμμετοχή στη ρύθμιση χρεών, προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα των ταμείων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, πως η ρύθμιση γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, με το πιστόλι στον κρόταφο των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, για να είναι ανεκτή ως έσχατη λύση, η τελευταία ευέλικτη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων, θα πρέπει να συνυπάρχει και με την πρόβλεψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, στην περίπτωση που παραβιαστεί και αυτή η ρύθμιση.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, επεσήμανε πως θα υπάρξει κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των ταμείων και το μέλλον των συντάξεων αν φτάσει στο 40% με 45% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν εισφορές (σήμερα είναι περίπου 33%). Ωστόσο διαφώνησε με τις κατασχέσεις ως μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

Σύμφωνα πάντως με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στο νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Όσον αφορά στο θέμα της περιουσίας, νωρίτερα, ο κ. Κουτρουμάνης είχε δηλώσει πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.