>Ξεπέρασαν το 6% τα επιτόκια στις καταθέσεις

>Σε διάρκειες που ξεπερνούν πλέον το τρίμηνο και εκτείνονται στους έξι μήνες, διαμορφώνονται από τις προηγούμενες ημέρες τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις προθεσμίας.

Βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την κερδοφορία τους και προτάσσοντας την επιβίωσή τους σε συνθήκες ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας, οι τράπεζες, και ειδικά οι μικρές, έχουν αποδυθεί ξανά σε έντονο ανταγωνισμό με πρωταρχικό στόχο πια να προστατεύσουν τα υπόλοιπά τους και όχι να προσελκύσουν νέες καταθέσεις. Πρόκειται για κατάσταση που, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αφενός δεν αναμένεται να εκτονωθεί τουλάχιστον μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αφετέρου αυξάνει δυσβάστακτα το κόστος λειτουργίας των τραπεζών, υπονομεύοντας από άλλο «μέτωπο» την επιβίωσή τους. Σημειώνεται ότι η έλλειψη ρευστότητας «αγγίζει» και κάποιες ξένες τράπεζες, οι οποίες προσφέρουν επιτόκια της τάξεως του 6% – 6,20%.

Στην αγορά προσφέρονται ήδη, κυρίως μέσω ειδικών προθεσμιακών λογαριασμών με κλιμακούμενο επιτόκιο, επιτόκια που φτάνουν και το 6,30%.

Ενδεικτικό είναι καταθετικό προϊόν 16μηνης διάρκειας του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο αφορά ελάχιστο ποσό κατάθεσης 20.000 ευρώ και προσφέρει αρχικό επιτόκιο 4,20% που αυξάνεται μέχρι το 6,30%, διαμορφώνοντας μια μέση απόδοση για τον καταθέτη στο 5,21%. Σημειώνεται ότι για απλή προθεσμιακή κατάθεση και για ποσά από 5.000 ευρώ, το ΤΠΔ προσφέρει επιτόκιο 4,65% για διάρκεια έτους.

Επιτόκιο που κλιμακώνεται από το 3% στο 6% στη 15μηνη κατάθεση προθεσμίας «Ανεβαίνω», προσφέρει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στις μεγάλες τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων τις τελευταίες ημέρες έχει συγκρατηθεί σε επίπεδα της τάξεως του 0,25 της μονάδος. Ενδεικτικά:

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει στην κατάθεση «Μηνιαίο», επιτόκιο από 2,50% έως 3,30% για κατάθεση έξι μηνών και από 2,70% έως 3,40% για κατάθεση ενός έτους. Στο προϊόν «Δώρο Εθνικής» που έχει 18μηνη διάρκεια, για τις μηνιαίες περιόδους που συμπληρώνονται τον Αύγουστο, το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο (συνολικά 4 μηνιαίες καταβολές), η απόδοση φτάνει το 5,80%.

Αποδόσεις έως 4,50% προσφέρει η Alpha Bank. Ειδικότερα, στην κατάθεση «Alpha Μηνιαία Πρόοδος» 12μηνης διάρκειας το επιτόκιο ξεκινά από το 2,9% και φτάνει στο 3,6%, ενώ στη 18μηνη διάρκεια ξεκινά από 3,1% και φτάνει στο 4,5% (απόδοση 3,75%).

Ετησιοποιημένες αποδόσεις που προσεγγίζουν το 3,80% προσφέρει η Eurobank στην προθεσμιακή της κατάθεση «Step Up». Συγκεκριμένα, για διάρκεια 3 μηνών η απόδοση φτάνει έως 3,20% για διάρκεια 6 μηνών έως 3,30% και για διάρκεια 12 μηνών έως 3,79%.

Επιτόκιο 4,25% στους λογαριασμούς που ανοίγονται μέσω του winbankdirect, προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς. Στην κατάθεση προθεσμίας τριετούς διάρκειας «Με το Παραπάνω», για ποσά από 30.000 ευρώ και με καταβολή τόκων ανά τρίμηνο, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιτόκιο 3% για τον πρώτο χρόνο, 4% για τον δεύτερο και 5% για τον τρίτο.