Ξεχάστε το Grexit… ήρθε το Spexit!

Η Ισπανία θα εγκαταλείψει το ευρώ πολύ πριν την Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Μάθιου Λυνν, αναλυτής του Marketwatch, ο οποίος μιλά για τους έξι λόγους που η Ισπανία θα βγει από το ευρώ, και δεν θα τη νοιάζει κιόλας.

Το Spexit όπως το αποκαλεί, αποτελεί το νέο όρο της αγοράς τώρα που η Ισπανία οδεύει στην κατάρρευση και ίσως σε ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Η ευρωζώνη, υποστηρίζει ο Λυνν, δεν πρόκειται να αντέξει μια διάσωση της Ισπανίας, η ίδια η χώρα έχει κουραστεί από τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει τόσο καιρό, και επιπλέον υπάρχει ήδη προς αξιοποίηση μια Ισπανόφωνη αγορά αν θέλει να μην απομονωθεί από τον κόσμο.

Ο Λυνν τονίζει ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ούτε αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία. Τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας έχουν ήδη εκτοξευτεί στο 6,45%, ενώ το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με την Bankia να σέρνει το χορό.

Και αν στην Ελλάδα οι πολίτες ανέχονται τη λιτότητα, όπως οι Ιρλανδοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί δεν έχουν κανέναν λόγο να το κάνουν.

Και αυτό γιατί:

1. Η Ισπανία είναι τεράστια. Η ευρωζώνη μπορεί να βοηθά εις το διηνεκές την Ελλάδα, καθώς η οικονομία της υπολογίζεται μόλις στα 230 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ψίχουλα μπροστά σε μια Ισπανία, της οποίας εάν η οικονομία καταρρεύσει δεν θα μπορεί να διασωθεί ούτε αν συγκεντρωθούν όλα τα χρήματα όλων των μελών της ευρωζώνης.

2. Η λιτότητα έχει ήδη κουράσει τους Ισπανούς. Τα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί εδώ και δύο χρόνια, και η χώρα ταλανίζεται από συνεχείς διαμαρτυρίες και πορείες. Δεν πρόκειται να δεχθεί κανείς Ισπανός περισσότερα μέτρα, ειδικά όταν παρά τα μέτρα αυτά, υπάρχει 40% ανεργία.

3. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ισπανία έχει πραγματική οικονομία. Έχει εξαγωγές και βιομηχανίες που της επιτρέπουν να κινεί χρήματα εντός και εκτός χώρας. Το πρόβλημα δεν προήλθε από την πραγματική οικονομία αλλά από ένα νόμισμα που έσκασε σα φούσκα και δεν τη βοηθά καθόλου.

4. Υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Σε πολλές χώρες το ευρώ συνοδεύεται από μια πολιτική κρίση, όμως στην Ισπανία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορούν να φύγουν από το ευρώ, χωρίς να διαλυθεί η χώρα και το πολιτικό σύστημα.

5. Η Ισπανία έχει πολλούς Λατινογενείς εταίρους. Μπορεί να ανήκει στην Ευρώπη, όμως οι Ισπανικές επιχειρήσεις δουλεύουν καλύτερα με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, και μπορούν να βρουν περισσότερες ευκαιρίες εκεί.

6. Η συζήτηση για παραμονή στο ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει στην Ισπανία. Σύμφωνα με πολλούς Ισπανούς αναλυτές, η πεσέτα φαίνεται καλή ιδέα για να ανακάμψει η οικονομία…

Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου