ΟΗΕ: Περίπου το 10% των παιδιών κάτω των 5 ετών στη Γάζα πάσχει από οξύ υποσιτισμό

Από οξύ υποσιτισμό πάσχει σχεδόν ένα στα 10 παιδιά της Γάζας κάτω των πέντε ετών, κάτι που αποδίδεται στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στον θύλακα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών από τις μετρήσεις των άνω άκρων που δείχνουν τη σωματική εξουθένωση.

Η παροχή τροφίμων, από την οποία εξαρτάται η Γάζα, έχει μειωθεί ιδιαίτερα συγκριτικά με τα προ του πολέμου επίπεδα και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής αναφέρουν εμφανή σημάδια λιμού, ειδικά σε περιοχές στη βόρεια και την κεντρική Γάζα που επλήγησαν πιο σκληρά από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.

Η μέτρηση της περιμέτρου του βραχίονα σε χιλιάδες μικρά παιδιά και βρέφη έδειξε ότι το 9,6% έπασχε από οξύ υποσιτισμό. Πρόκειται για ένα ποσοστό αυξημένο κατά περίπου 12 φορές σε σχέση με τα επίπεδα προ του πολέμου, σύμφωνα με σημείωμα του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Στη βόρεια Γάζα, το ποσοστό είναι 16,2% ή ένα στα έξι παιδιά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πλήθη πεινασμένων κάνουν επιδρομή σε φορτηγά μεταφοράς τροφίμων πριν αυτά καταφέρουν να φτάσουν στα νοσοκομεία, στα οποία κατευθύνονται, σύμφωνα με εργαζομένους σε υπηρεσίες αρωγής.

Η ανθρωπιστική οργάνωση ActionAid ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι στη Γάζα καταλήγουν να τρώνε χορτάρια. «Κάθε άνθρωπος στη Γάζα πεινάει τώρα και ο κόσμος έχει μόλις 1,5 με 2 λίτρα μη ασφαλές νερό κάθε μέρα για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του» ανέφεραν μέλη της.

Μέλος της οργάνωσης Islamic Relief στη Γάζα δήλωσε: «Τα παιδιά μου και εγώ έχουμε να φάμε φρούτα ή λαχανικά εδώ και μήνες και οι άνθρωποι σκοτώνονται όταν προσπαθούν να συναντήσουν τα φορτηγά με βοήθεια που φτάνουν από τα Ηνωμένα Έθνη… Προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί με αποξηραμένο καλαμπόκι το οποίο πριν χρησιμοποιούσαμε ως ζωοτροφή, καθώς το αλεύρι είναι εξαιρετικά σπάνιο… Και είμαστε σχετικά τυχεροί συγκριτικά με τους περισσότερους, που δεν έχουν τίποτα απολύτως».

Η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση Project HOPE ανέφερε ότι περίπου το 15% των εγκύων που εξέτασε στην κλινική της Ντεΐρ Αλ-Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα την περασμένη εβδομάδα ήταν υποσιτισμένες. Ανέφερε επίσης αύξηση στην αναιμία, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και επιλόχεια αιμορραγία. Ο δρ Σάντος Κουμάρ, ο διευθυντής των ιατρικών της υπηρεσιών, που επέστρεψε από τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του περιορίστηκαν σε μόνο ένα γεύμα την ημέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο δρ Κουμάρ είπε: «Οι άνθρωποι λιμοκτονούν, δεν έχουν αξιοπρέπεια… Έρχονται άνθρωποι και μου λένε “οι νεκροί είναι πιο τυχεροί”».