>Οι ασιατικές αγορές… σαστίζουν μπροστά στην κινεζική άνθηση

>
Ο «βρυχησμός»… του κινεζικού δράκου με ανάπτυξη 9,7% και πληθωρισμό 5,4% «τρομάζει» τις αγορές, υπογραμμίζει τις πληθωριστικές πιέσεις και αναδεικνύει τις παγκόσμιες ανισορροπίες. Απώλειες σε ολόκληρη την Ασία, ξεπέρασαν τα $1 τρισ. τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας.

«Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνα παραμένει ισχυρή», τονίζει ο Benjamin Tam, manager της IG Investment. «Η ευρύτερη αγορά θα παραμείνει αισιόδοξη λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, ωστόσο ίσως υπάρξουν ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων. Η κυβέρνηση εδνέχεται να συνεχίσει να επιταχύνει τα μέτρα σύσφιξης στο δεύτερο τρίμηνο».

Τα αποθέματα της Κίνας σε ξένο συνάλλαγμα υπερέβησαν τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά, αναδεικνύοντας τις παγκόσμιες ανισορροπίες τις οποίες οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συναντιούνται προκειμένου να βρουν τρόπους να καταπολεμήσουν.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, που είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, εκτινάχθηκαν κατά 197 δισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 3,04 τρισ. δολάρια, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Μεγαλύτερη των προσδοκιών ήταν η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο α΄ τρίμηνο, ενώ και ο πληθωρισμός σημείωσε το Μάρτιο την μεγαλύτερη άνοδο από το 2008. Συγκεκριμένα, το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,7% ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν ανάπτυξη 9,4%, και ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 5,4% από το 5,2% που αναμενόταν.

Τα σημερινά στοιχεία, σχολιάζουν οι αναλυτές, μπορεί να ενισχύσουν τις πιέσεις για αυξήσεις των επιτοκίων και για μεγαλύτερη ανατίμηση του γουάν, καθώς το κόστος των τροφίμων και των εμπορευμάτων οδηγεί τον πληθωρισμό υψηλότερα από το στόχο της κυβέρνησης για το 2011, για τρίτο μήνα.

Ο διοικητής της τράπεζας της Ιαπωνίας, Masaaki Shirakawa, ανακοίνωσε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί στο επόμενο τρίμηνο καθώς ανακάμπτει από το χειρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα.

«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ιαπωνικού ΑΕΠ θα είναι θετικός ξανά, από το γ΄ τρίμηνο και μετά», δήλωσε ο Shirakawa σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη. «Το πιο σημαντικό πράγμα για μια κεντρική τράπεζα στη διάρκεια μιας κρίσης, είναι να διασφαλίζει τη σταθερότητα του συστήματος και των χρηματοοικονομικών αγορών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, υποχώρησε σε ποσοστό 0,6% στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.591,52 μονάδες, με πτώση 0,65%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε πτωτικά κατά 0,93%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση 0,35%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει απώλειες με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 0,55% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,75%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχώρησε 0,03%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε απώλειες 0,96%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,66%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο -0,05%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχώρησε 1,32%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει απώλειες 0,28%.