Στην ευρύτητα της ελληνογαλλικής συνεργασίας, που δεν την ανακόπτει ούτε η κρίση, στις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν και δημιουργούνται, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γαλλικές εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα αναφέρεται ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χριστόφορος Χατζόπουλος, στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εξπρές».
Σε διμερές επίπεδο η συνεργασία αυτή, μεταξύ άλλων, έχει οδηγήσει την Ελλάδα για τους Γάλλους τουρίστες στους δέκα δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ενώ οι τουρίστες από άλλες βασικές χώρες προέλευσης τουριστών μειώθηκαν την τελευταία διετία, ο αριθμός των Γάλλων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα την ίδια περίοδο αυξήθηκε.
Επίσης, η θετική πορεία της ελληνογαλλικής συνεργασίας είχε ως αποτέλεσμα να καταστήσει τη Γαλλία τον 8ο πελάτη των ελληνικών προϊόντων και σε έναν από τους τρεις μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα μας. Το επενδυμένο γαλλικό κεφάλαιο στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία φθάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, Οι θυγατρικές γαλλικές εταιρίες στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις 150 και οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει φθάνουν περίπου τις 35.000.
Ωστόσο, το ελληνογαλλικό εμπορικό ισοζύγιο, παρά τις θετικές εξελίξεις που σημείωσαν τελευταίως οι ελληνικές εξαγωγές, παραμένει έντονα αρνητικό για την Ελλάδα και επιβεβαιώνει πως πρέπει να ενισχυθούν ισχυρά οι προσπάθειες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό μπορεί να γίνει με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες κυρίως της ελληνικής πλευράς, αλλά και με τη βοήθεια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, το οποίο διαθέτει μεγάλη εμπειρία ως το αρχαιότερο διμερές επιμελητήριο στην Ελλάδα, αφού δραστηριοποιείται ήδη από το 1885 και διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και αξιόλογη οργάνωση.
Προϋπόθεση, ωστόσο, για διεύρυνση και για ανάπτυξη της ελληνογαλλικής συνεργασίας αποτελεί και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ελληνικές, αλλά και γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με πρώτο αυτό της γραφειοκρατίας.
Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του κ. Χατζόπουλου, ζωηρό ενδιαφέρον εκφράζεται από γαλλικές εταιρίες για συμμετοχή σε μεγάλα έργα που γίνονται, έχουν σταματήσει και πρόκειται να επανακινηθούν με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αλλά και για νέα έργα που πρόκειται να γίνουν.
Πέρα από τη συνεργασία σε διμερές επίπεδο, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόσφατο παράδειγμα τη συνεργασία του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
– Κύριε Χατζόπουλε, πώς εξελίσσεται η ελληνογαλλική εμπορική συνεργασία;
«Οι γαλλικές εξαγωγές προς την Ελλάδα υποχώρησαν στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,7 δισ. το 2009, με συνέπεια η Γαλλία να καθίσταται ο 6ος προμηθευτής της χώρας μας μετά από Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Κίνα, και Ολλανδία (4ος προμηθευτής το 2009). Τα κυριότερα εισαγόμενα γαλλικά προϊόντα είναι τα φάρμακα, τα βοοειδή, προϊόντα ομορφιάς, αυτοκίνητα και σιτάρι.
Οι ελληνικές εξαγωγές αντίστοιχα προς τη Γαλλία διευρύνθηκαν στα 619,5 εκατ. ευρώ έναντι 545,4 εκατ. το 2009, με συνέπεια την άνοδο της Γαλλίας σε 8ο πελάτη της χώρας μας (9ος πελάτης το 2009), μετά τις Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Τα κυριότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα στη Γαλλία για το 2010 είναι φάρμακα, πετρέλαιο και προϊόντα αυτού, τσιπούρες, λαβράκια φρέσκα και κατεψυγμένα, χάλκινοι σωλήνες, ράβδοι αλουμινίου, φρούτα, πλαστικά.
Το εμπορικό ισοζύγιο, αν και βελτιωμένο έναντι του 2009, παραμένει ιδιαίτερο ελλειμματικό για την Ελλάδα, γιατί η Γαλλία εξάγει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών προϊόντων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (εξοπλιστικά συστήματα, αεροσκάφη airbus, αυτοκίνητα), ενώ οι ελληνικές εξαγωγές περιορίζονται σε πρώτες ύλες, προϊόντα ελαφριάς βιομηχανίας και τρόφιμα».
– Ποια είναι η συμμετοχή των Γάλλων στο σύνολο των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα;
«Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετική εικόνα στη γαλλική κοινωνία για τους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς, καθώς και για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος, με συνέπεια η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους 10 δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.
Παρατηρείται σε ετήσια βάση σημαντική αύξηση της τάσης των Γάλλων τουριστών να επισκέπτονται την Ελλάδα και συγκεκριμένα το 2010 περίπου 820 χιλιάδες Γάλλοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα, αντίστοιχα και το 2011.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των Γάλλων τουριστών, σε σύγκριση με αυτό των ‘Αγγλων και των Γερμανών είναι αυξημένο τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ είχαμε μία πτώση ‘Αγγλων και Γερμανών τουριστών, αντίθετα είχαμε μία αύξηση των Γάλλων».
– Τι θέση κατέχει η Γαλλία στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και τι σημαίνει αυτό σε θέσεις εργασίας;
«Η Γαλλία αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα μας, με το συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο των γαλλικών επιχειρήσεων να φθάνει πάνω από 3 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Οι θυγατρικές γαλλικές εταιρίες στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις 150 με εργασιακό δυναμικό που καλύπτει περίπου 35.000 θέσεις εργασίας».
– Ποιες είναι οι κυριότερες γαλλικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα;
«Οι κυριότερες γαλλικές επενδύσεις είναι ο όμιλος Carrefour, η εταιρία τσιμέντου Lafarge, η τράπεζα Credit Agricole, που εξαγόρασε την Εμπορική Τράπεζα, οι ασφαλιστικοί όμιλοι Axa και Groupama, η τράπεζα Societe Générale, η κατασκευαστική εταιρία Vinci, EDF και άλλοι όμιλοι όπως οι Total, Alstom, Leroy Merlin, Schneider, Michelin».
– Ποιες είναι οι κυριότερες ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία;
«Οι σημαντικότερες επενδύσεις ελληνικών εταιριών στη Γαλλία έχουν γίνει από τις εταιρίες τροφίμων ΔΕΛΤΑ και CARDIGO, από τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ στον τομέα των δομικών υλικών, από τις LAVIPHARM και FAMAR στον τομέα των φαρμάκων, από τις ΛΑΛΑΟΥΝΗΣ, ΖΟΛΩΤΑΣ, ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ, FOLLI-FOLLIE στον τομέα του κοσμήματος καθώς και από εταιρίες οινοποιίας».
– Σε ποιους τομείς εκτιμάτε, κύριε Χατζόπουλε, πως υπάρχουν δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας με τη Γαλλία;
«Δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν σε παραδοσιακά προϊόντα, ελιές, ελαιόλαδο, ιχθυοκαλλιέργειες, στον βιομηχανικό τομέα, όπως πλαστικά, πρώτες ύλες, ανελκυστήρες».
– Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γαλλικές εταιρίες στην Ελλάδα;
«Είναι προβλήματα γραφειοκρατίας, φορολογίας (συνεχής αλλαγή των νομοσχεδίων), αλλά και η καθυστέρηση πληρωμών από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι γαλλικές εταιρίες να αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς, γιατί ανησυχούν για τον χρόνο αποπληρωμής, όπως και καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γαλλικές εταιρίες που συμμετέχουν στη κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, (Ολυμπία Οδός, Μαλιακός – Κλειδί ) που έχουν σταματήσει εδώ και ενάμιση χρόνο (Νοέμβριο 2010). Είναι έργα που αντιστοιχούν σε 30.000 θέσεις εργασίας με αντίστοιχη ανάπτυξη των περιοχών αυτών».
– Πώς βλέπετε τη συνέχιση της υλοποίησης μεγάλων έργων και ποια είναι τα έργα με προοπτικές;
«Επανεκκίνηση κατασκευής των οδικών αξόνων μέσω ΕΣΠΑ, επέκταση του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έργα που σχετίζονται με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τρένα, το νερό και τα απόβλητα».
– Συνεργάζεται το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με την ειδική Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (TASK FORCE), που έχει ιδρύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
«H ομάδα TASK FORCE έχει ζητήσει από τα μεγάλα διμερή ευρωπαϊκά επιμελητήρια τη συνδρομή τους στη προσπάθειά τους για άμεση ανάπτυξη της Ελλάδας. Το κάθε επιμελητήριο ανέλαβε κάποιους συγκεκριμένους, καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπου υπάρχει άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο ασχολήθηκε με τις υποδομές, τα δημόσια έργα και τα προβλήματα που υπάρχουν στο τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα.
Σκοπός μας δεν ήταν μόνο να καταγράψουμε τα προβλήματα, αλλά κυρίως να συγκεντρώσουμε τις προτάσεις των επενδυτών μας για άμεσες λύσεις, απεμπλοκή των έργων και προτάσεις για ανάπτυξη, για νέα έργα».
– Κύριε πρόεδρε, ποιος είναι ο ρόλος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας;
«Το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο είναι το αρχαιότερο διμερές επιμελητήριο στην Ελλάδα, από το 1885, αποτελεί ένα όργανο εκπροσώπησης των επιχειρηματικών συμφερόντων των δύο χωρών, συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της Γαλλίας και της Ελλάδας αντίστοιχα, προσφέρει σημαντική στήριξη στις ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις για την επέκτασή τους αντίστοιχα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Η αποστολή του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου επικεντρώνεται σε δύο είδη δραστηριοτήτων:
– στην προώθηση των ελληνογαλλικών συναλλαγών, με τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, οργάνωση γαλλικών περιπτέρων σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και
– στην πρακτική στήριξη των επιχειρήσεων, με την αναζήτηση συνεταίρων, με την οργάνωση εμπορικών αποστολών στη Γαλλία και στην Ελλάδα, με τη διοργάνωση ενεργειών προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών.
Τελευταία παραδείγματα τέτοιων ενεργειών και δράσεων είναι η διοργάνωση στο Παρίσι ημερίδας με θέμα: Ευκαιρίες επενδύσεων και προοπτικές ανάπτυξης εν μέσω κρίσης, με σημαντικό αριθμό παρευρισκομένων, γύρω στις 80 γαλλικές εταιρίες στον τομέα της ενέργειας, του νερού, των σιδηροδρόμων, των μεγάλων έργων καθώς και εταιρίες funds, όπως και η προβολή και προώθηση του ελληνικού τουρισμού που διοργανώνουμε τώρα στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Carrousel du Louvre (6/3-30/4), στο εστιατόριο Meltem. Η δράση αυτή είναι συνέχεια της μεγάλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο του Λούβρου (Οκτώβριος 2011-Ιανουάριος 2012) με θέμα: Το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Αρχαία Μακεδονία, όπου γίνεται προβολή και προώθηση του τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Β. Ελλάδας».