ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ «ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ …

Έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά διέθετε η αναμέτρηση της Κυριακής στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία ολοκληρώθηκε με το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην περιοχή (26,3%, -8,3) και την άνετη επικράτηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων, οι οποίοι μέχρι σήμερα αποτελούσαν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για ήττα – μήνυμα προς την ‘Ανγκελα Μέρκελ και την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει στην Ευρώπη, καθώς η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Χανελόρε Κραφτ εξελέγη με κεντρική εξαγγελία την ήπια πολιτική μείωσης του χρέους του κρατιδίου.

Το αποτέλεσμα έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω την δύσκολη για την Καγκελάριο συγκυρία, καθώς την Τρίτη η κυρία Μέρκελ υποδέχεται στο Βερολίνο τον νέο Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τις «δυσάρεστες» προτάσεις του για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ενώ στις 23 Μαΐου, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα κληθεί να πείσει εκ νέου τους εταίρους της για την ορθότητα της πολιτικής της .

Επιπλέον, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου ψηφοφορία για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM από το γερμανικό Κοινοβούλιο, λόγω της απαίτησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να προστεθούν μέτρα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Για την έγκριση απαιτείται η ψήφος των δύο τρίτων της Άνω και της Κάτω Βουλής, άρα και η συναίνεση της αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων πάντως ήταν εμφανής η προσπάθεια της CDU να προστατεύσει την αρχηγό της από την ήττα, χρεώνοντας το δυσμενές αποτέλεσμα αποκλειστικά στον υποψήφιο του κόμματος στο κρατίδιο, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος παραιτήθηκε άμεσα από τη θέση του αρχηγού της CDU στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

‘Αφησε ωστόσο ανοιχτό το εάν σκοπεύει να παραιτηθεί και από τη θέση του ομοσπονδιακού υπουργού Περιβάλλοντος, για το οποίο δέχεται ήδη πιέσεις. Για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στην κυβέρνηση σε όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, η αποψινή νίκη (39,0%, +4,5) αποτελεί επιβεβαίωση της σταθερά ανοδικής τους πορείας.

Η SPD αναμένεται να κάνει τη νίκη στο πολυπληθέστερο (13 εκ. κάτοικοι) κρατίδιο της χώρας «σημαία» ενόψει των εκλογών του 2013, με τον προεκλογικό αγώνα να έχει ατύπως ξεκινήσει. Η δε συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων (Πράσινοι: 11,4%, -0,7) προβάλλεται ήδη ως το επιθυμητό σχήμα και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) κατάφεραν όχι μόνο να εξασφαλίσουν την είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά και να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους (8,5%, +1,8), έπειτα από διαδοχικές αποτυχίες σε τοπικές εκλογές. Η επιτυχία πιστώνεται στον αρχηγό της FDP στην περιοχή Κριστιάν Λίντνερ και πρώην γενικό γραμματέα του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο κ. Λίντνερ παραιτήθηκε πριν από λίγους μήνες διαφωνώντας με την γραμμή του αρχηγού και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ και προβάλλει πλέον ως επικρατέστερος εσωκομματικός αντίπαλός του. Οι Πειρατές, με την άνετη είσοδό τους σε ένα ακόμη τοπικό Κοινοβούλιο (7,7%, +6,1) εδραιώνουν τη θέση τους και σε εθνικό επίπεδο, εμπεδώνοντας σταδιακά την πεποίθηση ότι αποτελούν τη νέα, υπολογίσιμη δύναμη στα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας.

Στους χαμένους της αναμέτρησης συγκαταλέγεται και η Αριστερά, η οποία, με ποσοστό 2,5% έμεινε αυτή τη φορά εκτός του τοπικού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας απώλειες της τάξης των τριών μονάδων.

Το αποτέλεσμα στον γερμανικό Τύπο

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία απασχολεί, όπως είναι αναμενόμενο, το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τίτλοι: Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η SPD θριαμβεύει – συντριβή για την CDU» Der Spiegel: «Το κοκκινοπράσινο καλοκαιρινό παραμύθι» Financial Times Deutschland: «Κοκκινοπράσινος θρίαμβος, φιάσκο για την CDU» RTL: «Μεγάλη νίκη για τους κοκκινοπράσινους, η CDU ζει στο Ντύσελντορφ ιστορική συντριβή»