Οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού της EY, Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2023

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης των νικητών των επιμέρους κατηγοριών βράβευσης του διαγωνισμού της ΕΥ, Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2023. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για ένατη φορά από την EY Ελλάδος, με στόχο να αναδείξει την επιχειρηματική αριστεία και να τιμήσει τους επιχειρηματίες που δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για όλους και συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Oι νικητές στις επιμέρους κατηγορίες του διαγωνισμού Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2023, είναι:

  • Βραβείο Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας – Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος, ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.
  • Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας – Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής & CEO, THEON GROUP – Ιδρυτής, EFA GROUP
  • Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας – Ευτύχιος Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
  • Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας – Γιώργος Τσαρούχας, CEO & Co-Founder, DIALECTICA

Οι τέσσερις νικητές των επιμέρους κατηγοριών επελέγησαν από την ανεξάρτητη εννεαμελή Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού, υπό την προεδρία του κ. Βασίλειου Κάτσου, Προέδρου και Συνιδρυτή της VNK Capital και Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2008. Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν οι κ.κ. Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, και Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας 2021, Γιώργος Δουκίδης – Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου – Πρόεδρος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Πρόεδρος, Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μαρίνα Μαυρομμάτη – Διευθύνουσα Σύμβουλος, Printec Group, Γιώτα Παπαρίδου – Πρόεδρος Δ.Σ., Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γιώργος Στάσσης – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε., Βασίλειος Φουρλής – Πρόεδρος, Fourlis Α.Ε. Συμμετοχών, Πρόεδρος, Trade Estates AEEAΠ, και Βασίλειος Ψάλτης – Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Bank.

Ενδεικτικά της δυναμικής που έχει αποκτήσει ο θεσμός του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς», είναι τα στατιστικά στοιχεία του φετινού διαγωνισμού. Το σύνολο των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό, εκπροσωπούν επιχειρήσεις με συνολικά έσοδα περίπου €5 δισ., και απασχολούν περισσότερους από 22.600 εργαζόμενους, αυξάνοντας την περίοδο 2018-2023 τον κύκλο εργασιών τους κατά 52% και τις θέσεις εργασίας κατά 54%.

Οι επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στις επιμέρους κατηγορίες, θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2023, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η Τελετή Απονομής του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου 2024. O νικητής ή η νικήτρια, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό EY World Entrepreneur Of The Year, που θα πραγματοποιηθεί στο Μόντε Κάρλο, τον Ιούνιο του 2024.

Ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: “Μέσα από τον διαγωνισμό του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς», αναδεικνύουμε και στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα, τιμώντας επιχειρηματίες ικανούς να εμπνεύσουν την ελληνική κοινωνία. Ανθρώπους με όραμα και πάθος για δημιουργία, που αλλάζουν τα δεδομένα στη χώρα μας, αμφισβητώντας καθιερωμένες πρακτικές και αντιλήψεις, με διάθεση να καινοτομήσουν και να πειραματιστούν, χωρίς να φοβούνται την αποτυχία, δείχνοντας ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές. Ανήσυχα πνεύματα που μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες του μετασχηματισμού της οικονομίας μας. Εκ μέρους της EY Ελλάδος, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους νικητές, αλλά και όλους τους ξεχωριστούς επιχειρηματίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, και να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους και το θετικό αποτύπωμα της δράσης τους”. 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα των νικητών

«Βραβείο Επιχειρηματικής Ανθεκτικότητας»: Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος, ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.

Η ιστορία της Μαίρης Χατζάκου, αλλά και της ΜΕΒΓΑΛ, είναι συνώνυμες με την επιμονή και την ανθεκτικότητα. Μεγαλώνοντας στη Θεσσαλονίκη, σε μία οικογένεια με βαθιές ρίζες στη συλλογή και παραγωγή γάλακτος, ξεκίνησε, πολύ νωρίς, στα 19 της, να εργάζεται στη ΜΕΒΓΑΛ, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της το 1950. Περνώντας από πολλές διαφορετικές θέσεις, της ζητήθηκε να αποχωρήσει από την εταιρεία ώστε να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια.

Το όραμά της για δημιουργία, την έφερε πίσω στην εταιρεία και, το 2001, βρέθηκε στο «τιμόνι» της οικογενειακής επιχείρησης, ως Διευθύνουσα Σύμβουλος, οδηγώντας την εταιρεία σε πρωτόγνωρη ανάπτυξη και κερδοφορία.

Παρά την επιτυχία, η μεγαλύτερή της δυσκολία έμελλε να έρθει το 2006, όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει ξανά από την εταιρεία, εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των μετόχων. Η αγάπη για τη ΜΕΒΓΑΛ, οι ισχυροί δεσμοί με την εταιρεία και τους ανθρώπους της και η πίστη για τις δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας, οδήγησαν τη Μαίρη Χατζάκου να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο, και το 2016 να επιστρέψει στη ΜΕΒΓΑΛ, για να τη διασώσει από τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Η επιστροφή της και η ανάληψη καθηκόντων Προέδρου, σήμαναν και την επιστροφή της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας στον δρόμο της ανάπτυξης. Κλειδί σε αυτό, ήταν η πολλή δουλειά, η βαθιά γνώση της εταιρείας και της αγοράς, οι σωστές συνεργασίες και η στήριξη των εργαζόμενων.

Η ΜΕΒΓΑΛ, το 2023 – μετά από σχεδόν 20 χρόνια – επέστρεψε στα επίπεδα τζίρου που γνώρισε το 2006, αποδεικνύοντας τόσο την ανθεκτικότητα της επιχείρησης, όσο και της ίδιας της επιχειρηματία, που δεν το έβαλε ποτέ κάτω.

«Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας»: Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής & CEO, THEON GROUP – Ιδρυτής, EFA GROUP

Έλληνας του εξωτερικού, γεννημένος στο Βελγικό Κονγκό, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς ίδρυσε το 1997 τη ναυαρχίδα του EFA GROUP, τη THEON SENSORS – τη μοναδική ελληνική εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, με εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια, με δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια στο Κορωπί και γραφεία σε έξι χώρες.

Θερμός υποστηρικτής των δυνατοτήτων των Ελλήνων μηχανικών, όραμα του επιχειρηματία είναι να καταστήσει την ελληνική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, ένα διεθνές brand name.

Ο τεχνολογικός και κατασκευαστικός Όμιλος EFA GROUP, σήμερα, παρέχει υπηρεσίες στους κλάδους της αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και νέων τεχνολογιών, αποτελούμενος από εταιρείες οι οποίες, μεταξύ άλλων, παρέχουν συμβουλευτική για ιπτάμενα μέσα, σχεδίαση και ανάπτυξη αμυντικού λογισμικού, ανάπτυξη και κατασκευή μικρο-ηλεκτρομηχανικών αισθητήρων, καθώς και κατασκευή drones.

Με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% του κύκλου εργασιών του Ομίλου και έχοντας εδραιωθεί σε περισσότερες από 68 χώρες παγκοσμίως, ο διεθνής προσανατολισμός του EFA GROUP δεν εξαντλείται μόνο στις εξαγωγές και πωλήσεις προϊόντων, αλλά περιλαμβάνει και την εξαγωγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, δημιουργώντας ουσιαστικές συνεργασίες βιομηχανικής συμπαραγωγής με άλλες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Φεβρουάριο του 2024, η THEON INTERNATIONAL αποτέλεσε την πρώτη ελληνική εταιρεία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, που εισήχθη σε κεφαλαιαγορά του εξωτερικού, με τη δημόσια εγγραφή της στον Δείκτη Euronext του Χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ, να αποτελεί την πρώτη δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη για το 2024.

«Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας»: Ευτύχιος Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΜΙΛΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς, βρίσκεται μαζί με τον αδελφό του, Γιώργο, στο τιμόνι του ΟΜΙΛΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ενός εξαιρετικά επιτυχημένου ομίλου με πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό επιχειρείν, που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Κρήτη, από το όραμα, τη σκληρή δουλειά και την ικανότητα των ιδρυτών του, Θεόδωρου και Εμμανουέλας Βασιλάκη.

Με σπουδές στην Αμερική (Yale και Columbia) και μεγαλωμένος μέσα σε μία οικογένεια δραστήριων επιχειρηματιών, καθιερώνεται επιχειρηματικά μπαίνοντας στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου και συμμετέχει στην επέκταση του προσανατολισμού της AUTOHELLAS στις μακροχρόνιες μισθώσεις (leasing) και στη διαχείριση στόλου. Λίγα χρόνια αργότερα, θα έρθει η εισαγωγή της AUTOHELLAS στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προδιαγράφοντας τη δυναμική πορεία ανάπτυξης του Ομίλου, που θα ακολουθήσει.

Το 1999, με απόφαση του Θ. Βασιλάκη, η AEGEAN μπαίνει στις τακτικές αερομεταφορές, με όραμα ένα νέο επίπεδο υπηρεσιών για τη χώρα, με τη στήριξη ακόμη τεσσάρων σημαντικών αρχικών μετόχων. Τα χρόνια που ακολουθούν, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, μαζί με τον κ. Δημήτρη Γερογιάννη, και μία δυναμικά εξελισσόμενη ομάδα στελεχών, θα οδηγήσουν σταδιακά – παρά μια σειρά διαχρονικών κρίσεων – την AEGEAN στη σημερινή της θέση. Με σταθερά βήματα και έμφαση στην ποιότητα και την αξιοπιστία, η εταιρεία προχωρά με οργανική ανάπτυξη, αλλά και με μια συγχώνευση δυνάμενων ήδη από το 2001, προκειμένου να εδραιωθεί στην αγορά. Το 2007 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση για την επέκταση των δραστηριοτήτων της και, παράλληλα, θα ξεπεράσει και την, τότε κρατική, Ολυμπιακή, σε αριθμό επιβατών, ενώ το 2013 θα προχωρήσει στην εξαγορά της OLYMPIC AIR.

Σήμερα, παρά τις σαρωτικές προκλήσεις της πανδημίας, η ανάπτυξη και η καινοτομία παραμένουν συνώνυμα των εταιρειών του Ομίλου. Η AUTOHELLAS διαχειρίζεται στόλο 57.000 οχημάτων, έχοντας, παράλληλα, σημαντικό μερίδιο στην εμπορία αυτοκινήτου με σημαντικό portfolio μαρκών, έχει παρουσία σε οκτώ χώρες και συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία μετασχηματισμού του κλάδου. Όσο για την AEGEAN, επεκτείνει διαρκώς τη δραστηριότητά της, ολοκληρώνοντας σταδιακά τις παραλαβές 50 νέων αεροσκαφών, αλλά και δημιουργώντας το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης αερομεταφορών στην Ελλάδα, συνεχίζοντας την προσπάθεια για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με ελληνικό χρώμα. Το 2023, η εταιρεία εξυπηρέτησε περισσότερους από 15,5 εκατ. επιβάτες, με 76 αεροσκάφη και 307 απευθείας πτήσεις σε περισσότερους από 180 προορισμούς, σε 49 χώρες, έχοντας καθιερωθεί πλέον, τόσο ως ο εθνικός αερομεταφορέας, με σημαντικότατο ρόλο στην ανάδειξη της χώρας σε κορυφαίου τουριστικού προορισμού, όσο και σε μία από τις πλέον επιτυχημένες και αγαπητές αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης.

«Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας»: Γιώργος Τσαρούχας, CEO & CoFounder, DIALECTICA

Έχοντας εντοπίσει μία μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την πληροφορία, o Γιώργος Τσαρούχας το 2015, θα ιδρύσει με τον συνέταιρό του, Fred Corkett, την DIALECTICA, μία εταιρεία τεχνολογίας και παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών και δεδομένων.

Με όραμα να βοηθήσει επενδυτές και εταιρείες να παίρνουν υψηλής ποιότητας επιχειρηματικές αποφάσεις, η DIALECTICA συνδέει τους πελάτες της που αναζητούν πληροφορίες σε διάφορους τομείς και αγορές, με ειδικούς που έχουν τις απαντήσεις. Η όλη διαδικασία ονομάζεται “knowledge brokering” και, στην ουσία, το προϊόν λειτουργεί σαν ένα «Uber της γνώσης» που παρέχει πρόσβαση σε πολύτιμη εξειδικευμένη πληροφόρηση (knowledge on demand).

Η καινοτομία βρίσκεται στο DNA της εταιρείας, καθώς η καταχώριση, διαχείριση, σύνθεση και διανομή των χιλιάδων πληροφοριών, γίνεται μέσω μίας ιδιοκτήτης τεχνολογικής πλατφόρμας αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και προϊόντων που αναπτύσσονται από τα Τμήματα Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Σήμερα, η DIALECTICA, μέσα σε μόλις 8,5 χρόνια, και χωρίς τη λήψη καμίας εξωτερικής χρηματοδότησης, έχει καταφέρει να γίνει παγκόσμια δύναμη στον τομέα της, με γραφεία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, απασχολώντας 1.000 εργαζόμενους, ενώ κατέχει ένα δίκτυο με 400.000 ειδικούς σε περισσότερες από 100 χώρες. Η εταιρεία έχει βραβευτεί πολλές φορές από τους Financial Times ως μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη και, επίσης, έχει διακριθεί σαν Best Workplace από τον οργανισμό ‘Great Place To Work’, πιστοποιώντας έτσι το υψηλό επίπεδο του εργασιακού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει για τους υπαλλήλους της. O κύκλος εργασιών της προέρχεται αποκλειστικά από την παγκόσμια αγορά, με το πελατολόγιό της να περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές, όλες τις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες και τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στο ey.com/el_gr/eoy

Τον διαγωνισμό του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2023, χορηγούν οι:  

Platinum χορηγός

Alpha Bank

Gold Χορηγός

Syngelidis Automotive Companies

Χορηγοί

SAP

Alpha Estate

Υποστηρικτής

Endeavor