>
Μεγάλη η απροθυμία των αγοραστών να τοποθετηθούν στο Χ.Α.
Χθες η αγορά υποχώρησε με συναλλαγές, ούτε καν 40 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις έχουν φτάσει στο ναδίρ. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή μέρα ήταν πολύ σημαντική για την έκβαση της ελληνικής υπόθεσης και την τιθάσευση του χρέους, αφού η γερμανική Βουλή κλήθηκε να αποφασίσει για την ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF και τελικά αποφάνθηκε θετικά και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, πάνω από 580 ψήφους.
Το κοντράστ των δύο εικόνων ήταν συγκλονιστικές, σχολιάζουν δηκτικά παράγοντες της αγοράς. Από τη μία η γερμανική Βουλή που υπερψήφιζε τη διάσωση της Ελλάδας και από την άλλη, στην Αθήνα, κατειλημμένα από συνδικαλιστές υπουργεία, οι οποίοι δεν άφηναν τους εκπροσώπους της τρόικα να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία και να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτές οι εικόνες και μόνο είναι ικανές να αποτρέψουν ή να ματαιώσουν την ανάληψη της οποιασδήποτε επενδυτικής πρωτοβουλίας για την αγορά μετοχών στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν οι τράπεζες, εκεί που ενισχύθηκαν πάνω από 6% μία μέρα πριν, να υποχωρήσουν χθες κατά 3%.
Το μήνυμα που έστειλε η Γερμανία το εξέλαβαν θετικά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, που σε συνδυασμό με το +1,3% αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, προκλήθηκε κλίμα ευφορίας, επαναφέροντας την αισιοδοξία.
Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, το Χ.Α. δεν ενδείκνυνται σε αυτή τη φάση για αγορές για μία σειρά από λόγους.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τη γενικότερη υφεσιακή κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα.
Ο δεύτερος , με τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Η τρόικα, φεύγει, επιστρέφει και βρίσκει τις πόρτες των υπουργείων κλειστές. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν πείθει για την αποφασιστικότητά της με αποκορύφωμα τις αποδείξεις, που πηγαίνουν ένα χρόνο πίσω και την αναβολή κρίσιμων αποφάσεων, όπως η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο και το ενιαίο μισθολόγιο.
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τις τράπεζες. Το ύψος των ζημιών που θα γράψουν από το haircut στο πλαίσιο του PSI και από το πόρισμα της Blackrock. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα καλυφθούν οι ζημιές αυτές. Χθες άλλωστε, έγινε γνωστό ότι η τράπεζα της Ελλάδος δεν θα παραπέμπει στον μηχανισμό χρηματοδότησης τράπεζες με ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας κάτω του 8%.
Ο τέταρτος λόγος συνδέεται με το πόσο απρόβλεπτη είναι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Η Κομισιόν αποφάσισε αύξηση των φόρων στις συναλλαγές. Κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Ελλάδα, διερωτώνται οι ξένοι διαχειριστές, οι οποίοι δεν βλέπουν ασφαλή ορίζοντα για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Ο πέμπτος και τελευταίος λόγος συνδέεται με την μεγάλη και έντονη μεταβλητότητα που υπάρχει στο Χ.Α. και που συνδέεται με το γεγονός ότι παραδοσιακά αυτή την εποχή τα ξένα funds κλείνουν τις θέσεις τους επειδή τελειώνει η χρονιά.
Σε σχόλιό του ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου γράφει πως, «Στην τρέχουσα εβδομάδα η αβεβαιότητα για το τι θα επακολουθήσει στα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι φανερή στην κίνηση των ελληνικών δεικτών και ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τη Δευτέρα νέα χαμηλά 18 ετών στις 777 μονάδες, ενώ και η παραμονή των spreads των ελληνικών ομολόγων και των CDS σε αυτά τα επίπεδα αντικατοπτρίζουν το ότι η αγορά δεν κρίνει επαρκείς για τη διάσωση της Ελλάδας τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Όλα τα παραπάνω προεξοφλούν κατά πάσα πιθανότητα μια καινούρια αναδιάρθρωση χρέους τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ούτε επιβεβαιώνουν αλλά ούτε διαψεύδουν πειστικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με αυτά τα δεδομένα ούτε η στήριξη των 780 μονάδων φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ οι μικρές προσπάθειες αντίδρασης δεν είναι πειστικές από τη στιγμή που εξαντλούνται σε 1-2 ανοδικές συνεδριάσεις με χαμηλό τζίρο. Χαρακτηριστικό είναι το ότι έχει περάσει ένα τρίμηνο από την τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις. Θετικά στοιχεία για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου και την εύρεση στήριξης μπορούν να αποτελέσουν η απόφαση για εκταμίευση της 6ης δόσης και η συμφωνία στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επάρκεια των μέτρων».