>
Ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, «κοινωνικές» αλλαγές στα μέτρα, έγκριση από τη Βουλή των αποκρατικοποιήσεων, οριστικοποίηση του νέου μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων πρέπει να φέρει σε πέρας άμεσα ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλείται να προσαρμόσει τις πολιτικές του θέσεις στην οικονομική πραγματικότητα και στις απαιτήσεις των δανειστών. Τις προηγούμενες ημέρες, μιλώντας σε πολιτικούς παράγοντες, μείωσε τις προσδοκίες, χωρίς να αποκλείεται ένα μέτρο – έκπληξη που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών ως στίγμα των νέων προθέσεων που προγραμματίζεται να ξεδιπλωθούν από το Σεπτέμβριο.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πέντε πακέτα νομοθετικών κειμένων που θα καθορίσουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια:
* Κατέστη σαφές χθες από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αποτελεί πρόκριμμα καταβολής της νέας δόσης των 12 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση προγραμματίζει την ψήφισή του στις 28 Ιουνίου και όλα θα εξαρτηθούν –λένε αρμόδια στελέχη– από το αν θα δοθεί αύριο το βράδυ η ψήφος εμπιστοσύνης.
* Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να ολοκληρωθεί και το νομοσχέδιο των εισπρακτικών μέτρων που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία τα 28,3 δισ. ευρώ. Δεν θα φανεί όλη η εικόνα αφού πολλές σημαντικές παρεμβάσεις (πχ μισθολόγιο) θα έρθουν αργότερα. Θα φανούν όμως τα φορολογικά μέτρα αλλά και αν ο νέος υπουργός συνεχίζει να επιμένει στην πρότασή του για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Κάθε αλλαγή θα πρέπει να αντισταθμίζεται με ισόποσα μέτρα και να έχει την έγκριση της τρόικας την οποία πιθανότητα έλαβε χθες ο κος Βενιζέλος από τους ομολόγους του, όπως αναφέρουν κοινοτικά στελέχη.
* Εκκρεμεί και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις για το οποίο επίσης ο νέος υπουργός Οικονομικών είχε στο παρελθόν σαφή άποψη: ότι κάθε αποκρατικοποίηση πρέπει με ξεχωριστό νομοσχέδιο να περνά προς έγκριση από τη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επαναπροσανατολίζεται σε έναν νόμο στον οποίο κάθε αποκρατικοποίηση θα αποτυπώνεται με ξεχωριστό άρθρο. Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι το χρονοδιάγραμμα, και τα ανταλλάγματα. Η τρόικα έχει γραπτά δηλώσει ότι επιθυμεί ρευστοποίηση αν δεν καταφέρει το Ταμείο Αξιοποίησης στο οποίο θα ανήκουν τα ακίνητα και οι ΔΕΚΟ να πωλήσει εντός πολύ ασφυκτικού χρονικού ορίου.
* Δεν έχουν πέσει οι υπογραφές και στο αναθεωρημένο Μνημόνιο. Δεν είναι καν σαφές αν θα μείνει ως έχει ή θα ενσωματωθούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις σε ένα νέο μνημόνιο –στο πλαίσιο του νέου δανείου– το οποίο ο κος Βενιζέλος έχει ζητήσει να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία. Πέρα από τα μέτρα, θα περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, το μισθολόγιο, στην υγεία, στις ΔΕΚΟ και στους φορείς του δημοσίου, στις τράπεζες και στα αναπτυξιακά μέτρα.
* Εκκρεμούν και οι δανειακές συμβάσεις και είναι πολλές. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες τη σύμβαση επιμήκυνσης των 80 δισ. ευρώ του παλαιού δανείου με τα κράτη της ΕΕ. Εκκρεμεί η υπογραφή του από άλλα κράτη. Δεν έχει γίνει το ίδιο με το δάνειο του ΔΝΤ. Στα σκαριά βρίσκονται και οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης για την οποία κυοφορούνται πολύ πιο σκληρές εμπράγματες διασφαλίσεις μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.