Οι πολυεθνικές φυγαδεύουν τα κέρδη κάθε μέρα

Κάθε βράδυ αδειάζουν τους λογαριασμούς τους από τα ευρώ, προκειμένου να γλιτώσουν την τυχόν έξοδο κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη και την υποτίμηση, οι μεγάλες πολυεθνικές.

Ο διαφημιστικός κολοσσός της WPP, ο όμιλος ειδών καθημερινής χρήσης Reckitt Benckiser και η εταιρεία ποτών Diageo, είναι ανάμεσα στις πολυεθνικές που αδειάζουν κάθε βράδυ τους λογαριασμούς τους, αποκαλύπτει η Telegraph.

Ο Martin Sorrell, διευθύνων σύμβουλος της WPP επιβεβαιώνει και επίσημα ότι η εταιρεία του μετατρέπει όσα ευρώ δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία της σε δολάρια και άλλα ασφαλή νομίσματα.

Ο μεγαλύτερος φόβος για αυτές τις επιχειρήσεις είναι εάν έχουν μια μεγάλη θυγατρική στην Ελλάδα, με υποχρεώσεις σε ευρώ αλλά έσοδα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που μέσα σε ένα βράδυ θα μετατραπούν σε δραχμές.

Μια σειρά εταιρειών έχουν αναλάβει να συμβουλέψουν τις μεγάλες πολυεθνικές για τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων. Όπως δηλώνει ο Simon Collins, πρόεδρος της KMPG, πολλές εταιρείες ένιωθαν έως τώρα ότι δεν έχουν προετοιμαστεί αρκετά, όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, άρχισαν να ετοιμάζουν εντατικά τα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτου κινδύνου.