>Οι τράπεζες σε στενό κλοιό από το αναθεωρημένο Μνημόνιο

>
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο που δημοσιοποίησε το Σάββατο η Κομισιόν, θεσπίζει αυστηρότερη επιτήρηση των τραπεζών από την τρόικα και διαρκή έλεγχο από διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Πλήρη έλεγχο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από διεθνή φορέα αξιολόγησης έως το τέλος του έτους, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1 πάνω από 10%) και αυστηρή εποπτεία όσων αποτύχουν, συμφώνησε η ΤτΕ το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα στο κείμενο του νέου Μνημονίου.

Οι τράπεζες θα πρέπει στη συνέχεια και έως τον Σεπτέμβριο του 2012 θα προβούν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ζητήσει η ΤτΕ για να διασφαλίσουν τη θέση τους. Συστήνεται από τώρα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, ενώ ένα πρώτο δείγμα της θέσης τους θα φανεί από τα στρες τεστ του Ιουνίου, με βάση τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν μέτρα έως τον Σεπτέμβριο, όταν θα επαναξιολογηθούν.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζει θεσμικό πλαίσιο. Θα πρέπει να ανακοινωθεί τον Αύγουστο και η Τρόικα θα το αξιολογήσει ξανά μέσα στον Σεπτέμβριο. Ζητείται η άμεση στελέχωσή του.

Θα διασώσει μόνο τράπεζες που θα εκτιμώνται ως βιώσιμες και θα εξαιρεθούν από αυτό χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία το κράτος είναι βασικός μέτοχος. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η τράπεζα που θα ζητήσει διάσωση από το Ταμείο θα πρέπει πρώτα να έχει αποδείξει εμπράκτως ότι προέβη σε όλες τις πιθανές ενέργειες για να διευκολύνει τη θέση της.

Σε αυτές περιλαμβάνεται ακόμη και η ανεπιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της διάθεσης πακέτου μετοχών σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας.

Στο Μνημόνιο αναφέρεται επίσης ρητά η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άμεση ολοκλήρωσης της εξυγίανσης της ΑΤΕ με την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων που δεν συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ζητείται η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης του εμπορικού του τμήματος

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται άμεσα να προβεί σε μεταθέσεις προσωπικού με εξειδικευμένες δεξιότητες (στην χρηματοοικονομική ανάλυση, στη λογιστική, στην διαχείριση δεδομένων και πληροφορικής) στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να ζητήσει μακροπρόθεσμη τεχνική βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, υπογράφοντας εντός του Ιουλίου σχετικό μνημόνιο ανταλλαγής εποπτικών πληροφοριών. Επίσης μέσα στον μήνα θα ολοκληρώσει τους ελέγχους στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε όσες τράπεζες δεν περάσουν με επιτυχία τα τεστ κοπώσεως θα απαιτήσει «αύξηση κεφαλαίου ή διαρθρωτικά μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος» περιλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης. Θα πρέπει να ληφθούν έως το Σεπτέμβριο του 2011.