>Ολλανδία: «Οι τράπεζες αναγκαστικά να βοηθήσουν την Ελλάδα»

>

Πιέσεις στις τράπεζες να συμμετέχουν στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ζήτησε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, μιλώντας σε Ολλανδική εφημερίδα, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν «να αφήσουμε τις τράπεζες να συμμετάσχουν εξολοκλήρου σε εθελοντική βάση».

Ο Jan Kees de Jager δήλωσε στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad την Πέμπτη ότι θα πρέπει να δούμε ως έναν αποδεκτό κίνδυνο το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως θεωρήσουν ένα τέτοιο σενάριο ως “επεισόδιο αξιολόγησης” (rating event).

“Νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι μια εθελοντική συμμετοχή δεν είναι ρεαλιστική. Αν μια αναγκαστική συνεισφορά των τραπεζών οδηγήσει σε ένα σύντομο και απομονωμένο “επεισόδιο αξιολόγησης” (υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας), τότε αυτό δεν είναι τόσο κακό, διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγει στις αγορές (ομολόγων) και ούτε φαίνεται προς το παρόν ότι μπορεί να το κάνει,” φέρεται να είπε ο De Jager.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι οι ολλανδικές τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στο δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, αν υπάρξει ένα καλό ευρωπαϊκό σχέδιο.