Ουκρανοί επενδυτές: Έντονο ενδιαφέρον για τον τουρισμό και τα Κρητικά προϊόντα

Έντονο ενδιαφέρον για τον τουρισμό και τα Κρητικά προϊόντα έδειξαν Ουκρανοί επενδυτές κατά τις συναντήσεις τους στο Κίεβο με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη. Μάλιστα οι Ουκρανοί επιχειρηματίες και ο Περιφερειάρχης Κιέβου διαβεβαίωσαν χθες τον Σταύρο Αρναουτάκη ότι θα έρθουν στην Κρήτη τον Μάιο ώστε να εξετάσουν από κοντά τις δυνατότητες συνεργασιών και επενδύσεων. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης νωρίτερα είχε μιλήσει σε φόρουμ επιχειρηματιών όπου απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους για επενδύσεις στο νησί ενώ παράλληλα έδωσε συνεντεύξεις σε πέντε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα και τις μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες της Κρήτης. Τις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ άνοιξαν οι Περιφερειάρχες Κρήτης, Κιέβου και ο δήμαρχος της πόλης. Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε μια σφαιρική παρουσίαση της Κρήτης σε σχέση με την ιστορία τον πολιτισμό την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, τονίζοντας , ότι «Από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα η Κρήτη υπήρξε πάντα μια εξωστρεφής περιοχή με χαρακτηριστικά στοιχεία  την ανοιχτή κοινωνία, την έντονη διάθεση φιλοξενίας, υποδοχής και αποδοχής «του άλλου». Αξίες που για τις αισθανθείς αρκεί να έλθεις σ΄επαφή με τους κατοίκους της».

Η Κρήτη, όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης στους Ουκρανούς επιχειρηματίες, «δεν είναι μόνο ιστορία  ή ένα νησί με ήλιο και θάλασσα.  Είναι ένας ευλογημένος τόπος που παράγει μοναδικά προϊόντα φημισμένα για την υγιεινή  και γευστική τους αξία (ελαιόλαδο, μέλι, κρασί, ελιές, τυροκομικά προϊόντα, φρούτα κλπ).  Προϊόντα που αποτελούν τη βάση της διεθνούς αναγνωρισμένης Κρητικής Διατροφής. Επίσης η Κρήτη κατέχοντας στρατηγική θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτελεί αδιαμφισβήτητα και ελκυστικό τόπο για επενδύσεις.  Η θέση αυτή ενισχύεται από την ύπαρξη και λειτουργία σημαντικών ερευνητικών- τεχνολογικών και ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.  Αυτό το νησί λοιπόν, την Κρήτη σας καλούμε να γνωρίσετε.   Μία γνωριμία  που σηματοδοτεί τη συνάντηση με το μύθο, τη φιλοξενία και τη σύγχρονη αναψυχή. Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή μας συνάντηση ανοίγει νέους ορίζοντες στις σχέσεις μας.  Σχέσεις που θα μας δώσουν πολλές νέες ευκαιρίες να ξαναβρεθούμε».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο ταξίδι του στην Ουκρανία ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχε και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Περιφερειάρχη Κιέβου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Περιφέρειας του Κιέβου. Μάλιστα στις εορταστικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν η Κρήτη ανέδειξε το παραδοσιακό της πνεύμα, τους Κρητικούς χορούς, με την παρουσία του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου βρακοφόρων Κρήτης.

Σταύρος Αρναουτάκης: «Οι Ουκρανοί θέλουν άμεσα 200 τόνους σταφίδα-αγροτικά προϊόντα αλλά και να επενδύσουν στον τουρισμό»

Ως μια μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία του νησιού και ιδιαίτερα για το τουριστικό και αγροτικό μας προϊόν, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στο Κίεβο της Ουκρανίας ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ειδικότερα  κατά τις επαφές που είχε με τον ομόλογο του Περιφερειάρχη Κιέβου, υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον για εισαγωγή σταφίδας και άλλων αγροτικών προϊόντων ενώ προετοιμάζεται το έδαφος και για τουριστικές συμφωνίες.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κλείστηκε συμφωνία για εξαγωγή καταρχήν 200 τόνων σταφίδας στην Ουκρανία, γεγονός για το οποίο ενημέρωσε σήμερα την διοίκηση της ΚΣΟΣ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.