Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αποσύρεται η πρόταση SUR για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων

Toν σημαντικό ρόλο του αγροτικού τομέα υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ερχόμενοι αντιμέτωποι -μεταξύ άλλων- με πλημμύρες και ξηρασία.

Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον SUR (Κανονισμός για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων) «με στόχο να μειώσει τους κινδύνους της χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Όμως, όπως είπε, η πρόταση SUR έχει γίνει αιτία πόλωσης και δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο, γι’ αυτό και θα προτείνει την απόσυρση της πρότασης. «Αλλά φυσικά το θέμα παραμένει. Και για να προχωρήσουμε, χρειάζονται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια νέα πρόταση πολύ πιο ώριμη» ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν.