>Ο Γ. Προβόπουλος της ΤτΕ προτείνει deals στις τράπεζες

>
Με συνέπεια εδώ και χρόνια από την εποχής της ανάληψης των καθηκόντων του ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα για deals στις τράπεζες.
Το βασικό επιχείρημα της Κεντρικής Τράπεζας, είναι ότι στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους, το τραπεζικό σύστημα απαιτείται να είναι θωρακισμένο κεφαλαιακά και με επαρκή ρευστότητα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προσπαθεί να αξιολογήσει ή να εκτιμήσει την κατάσταση του κλάδου σε ένα νέο περιβάλλον όπου τα προγράμματα λιτότητας θα μείνουν για χρόνια, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα είναι ιδιαίτερα χαμηλός, οι δυνατότητες κερδοφορίας περιορισμένες και βεβαίως όσο και αν γενικώς το αρνούνται όλες οι πλευρές δεν μπορεί να αποκλεισθεί η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους να περιλαμβάνει και συμμετοχή των κατόχων ομολόγων άρα και των ελληνικών τραπεζών.
Η θέση του διοικητή της ΤτΕ είχε καταστεί πάγια και προφανώς δεν παρουσιάζεται κατά καιρούς για το θεαθήναι αλλά έχει ως στόχο να δώσει ένα κίνητρο στις τράπεζες να συγχωνευθούν.
Μεγαλύτερες τράπεζες μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα.
Στον αντίποδα ενώ κατά καιρούς επιχειρήθηκαν διάφορες προσεγγίσεις τραπεζών deals δεν υπήρξαν πέραν από ορισμένα με μικρές τράπεζες τα οποία στην ουσία ήταν deals σωτηρίας.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας δήλωσε ότι τα deals προϋποθέτουν κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού και ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιες αποφάσεις.
Όμως το βασικό επιχείρημα των τραπεζιτών είναι ότι εν μέσω καθοδικού οικονομικού κύκλου τα deals μπορεί να κριθούν αναποτελεσματικά.