>Ο κίνδυνος εκτροπής είναι ορατός – Οι τραπεζίτες πλέον ανησυχούν – Σοκαριστικές εκτιμήσεις για ΧΑ, τράπεζες και ομόλογα

>

Για πρώτη φορά με τέτοια ένταση οι έλληνες τραπεζίτες διατυπώνουν πλέον σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της χώρας, της οικονομίας, της αγοράς.
Η κατάσταση πλέον βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, η Ελλάδα ήταν η αρχή και πλέον το κύμα έχει χτυπήσει την Ευρώπη.

Η Ελλάδα αμφισβητείται από τις αγορές για την ικανότητα της να τα καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι το CDS στην 5ετία βρίσκεται στις 1040 μονάδες βάσης, το spread στην 10ετία στις 932 μονάδες βάσης και το spread στο ομόλογο Ιανουαρίου 2014 στις 1230 μονάδες βάσης.
Πήρε σειρά η Ιρλανδία τέθηκε εκτός αγορών προσέφυγε σε μηχανισμό και το CDS έχει φθάσει στις 600 μονάδες βάσης.

Η Πορτογαλία ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα το CDS έχει εκτιναχθεί στις 515 μονάδες βάσης ενώ το κερδοσκοπικό κεφάλαιο στοχοποιεί και την Ισπανία που εμφανίζει CDS 310 μονάδες βάσης.
Άρα οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν και πλέον δεν θα κλείσουν.
Η δυναμική που θα οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές και ιστορικές ανατροπές στην Ευρώπη δεν μπορούν να ανακοπεί.
Το ερώτημα που τέθηκε σε τραπεζικά στελέχη ήταν τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία όχι αύριο αλλά σε βάθος λίγων μηνών;
Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο όχι αύριο αλλά σε βάθος λίγων μηνών;
Τι θα συμβεί στις τραπεζικές μετοχές όχι αύριο αλλά σε βάθος μηνών;
Τι θα συμβεί στα ομόλογα όχι αύριο αλλά σε βάθος λίγων μηνών;
Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι σοκαριστικές.

Εκτίμηση για την οικονομία

Η βασική προσέγγιση είναι ότι η χώρα θα εισέλθει σε σκοτεινό τούνελ οικονομικής απαξίωσης και δεν θα βγει νωρίτερα από 2 με 4 χρόνια.
Έως τότε τα σοκ που θα δεχθεί η οικονομία θα είναι πολλαπλά.
Υπάρχουν και αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι θα βγει η χώρα από το τούνελ στην 2ετία και πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις ότι απλά θα βγει η χώρα από το ευρώ και θα επανέλθει στην δραχμή.

Εκτίμηση για το ΧΑ

Για το χρηματιστήριο οι απόψεις πολλές.
Η αισιόδοξη θέλει να κινείται σε ένα εύρος 1300 με 1600 μονάδων για πολλούς μήνες.
Η απαισιόδοξη προσέγγιση ότι το ΧΑ θα ακολουθήσει μια πορεία 3 φάσεων. Αρχικά 1350 μονάδες μετά 1150 μονάδες  και στην 3η φάση στις 800 μονάδες.

Εκτίμηση για τις τράπεζες

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Εθνική στην ισχυρότερη τράπεζα και εταιρία της χώρας. Οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες.
Και για την Εθνική αναφέρονται 3 φάσεις με βάση το χειρότερο σενάριο. Τα 5,5 ευρώ η μετοχή στο πρώτο κύμα , στα 4,5 ευρώ το δεύτερο κύμα και στα 3 ευρώ στο τρίτο κύμα.
Όμως δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την σχεδόν καταστροφολογική εκτίμηση κάποιοι πιστεύουν ότι το χαμηλό θα είναι στις παρυφές των 6 ευρώ.

Εκτίμηση για τα ομόλογα

Πως θα κινηθεί το spread και το CDS στα ομόλογα;
Το spread με βάση ένα απαισιόδοξο σενάριο θα μπορούσε να φθάσει στις 1150 με 1200 μονάδες βάσης στην 10ετία και 1500 στα 3 με 4 χρόνια και το CDS στην 5ετία στις 1300 μονάδες βάσης.
Επίπεδα επιβεβαιωμένης χρεοκοπίας. Όμως και για το spread δεν υπάρχουν ταυτόσημες απόψεις θεωρούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα 932 μονάδες βάσης σε spread και 1040 μονάδες σε CDS θα είναι και τα υψηλά για την Ελλάδα.

Το συμπέρασμα

Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για την Ελλάδα απλά προσέξτε και προσέξτε πολύ. Ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούν τα καταστροφολογικά σενάρια καλύτερα να είναι οι επενδυτές προιδεασμένοι και επιφυλακτικοί παρά απροετοίμαστοι.