>Ο Λ. Παπαδήμος νέος πρωθυπουργός – Μέχρι το βράδυ θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση

>

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα έχει στόχο την έγκριση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Εως το βράδυ πιθανόν να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.
Το θρίλερ για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης βαίνει προς το τέλος, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα, η νέα συμφωνία που θα γίνει μεταξύ της κυβέρνησης που θα προκύψει και της ΕΕ, θα είναι στα πρότυπα της Πορτογαλίας, θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις προς το Eurogroup και το ΔΝΤ και θα την υπογράφουν ο νέος πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο Λ. Παπαδήμος σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.