>Ο νέος πρόεδρος της Bundesbank θέλει "ακριβότερο" ευρώ

>
Η σταθερότητα των τιμών είναι η προτεραιότητα ακόμα και σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Με την “θέση” αυτή σαν βασική γραμμή της πολιτικής που θα ακολουθήσει η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank ανέλαβε χθες ο Jens Weidmann την θέση του προέδρου της αντικαθιστώντας τον Axel Weber ο οποίος μετά την προεδρία της Bundesbank μετακινείται στο Σικάγο για να αναλάβει εκεί θέση καθηγητή.

Η τοποθέτηση αυτή του Weidmann στην πρώτη του ομιλία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που υπάρχουν ότι η αλλαγή φρουράς τόσο στη Bundesbank όσο και στην EΚΤ (31/10) με τον Mario Draghi να αντικαθιστά τον κ. Trichet, θα χαρακτηρισθεί από μια μεγαλύτερη αυστηρότητα στο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής με επίσπευση των διαδικασιών απόσυρσης των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας και υψηλότερα επιτόκια.

Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν ότι το επίπεδο του 2% στο βασικό επιτόκιο του ευρώ είναι πολύ πιθανό να ξεπερασθεί στα τέλη του 2011, αν και η κυρίαρχη άποψη προς το παρόν μεταξύ των αναλυτών είναι ότι αυτό δεν θα ξεπεράσει το 1,75% μέχρι τα τέλη του έτους.

Κάθε κίνηση πάντως πάνω από το όριο αυτό θα σηματοδοτεί προσδοκίες για ακόμα ακριβότερο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η τάση για αυστηρότερη νομισματική πολιτική και κυρίως για περιστολή των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας δυσκολεύει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών οι οποίες εξακολουθούν να εξαρτώνται αποκλειστικά από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας.

Ανάλογες δυσκολίες για την ελληνική οικονομία δημιουργεί και το ακρβό ευρώ που σαν συνέπεια της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής δεν αποκλείεται να “χτυπήσει” και το επίπεδο του 1,5 δολαρίου ανά ευρώ αν η τάση δεν αλλάξει. Οι δυσκολίες έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται σε δύο τομείς “κλειδιά” για την αναστροφή του οικονομικού κλίματος τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Και στα δύο μέτωπα η διολίσθηση του δολαρίου και το ακριβό ευρώ έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά το αρχικά θετικό κλίμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται.