Ο Ομπάμα στηρίζει την Ελλάδα και ζητάει σεβασμό στο αποτέλεσμα των εκλογών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, σύμφωνα με στέλεχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε τον Ελληνικό λαό, όταν θα πάρει την απόφασή του».

Συγκεκριμένα, ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τη στρατηγική επικοινωνίας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συνόδων κορυφής της G8 και του ΝΑΤΟ, τόνισε την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνωρίζει τις «τεράστιες θυσίες» του Ελληνικού λαού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Ρόουντς είπε ότι «πρώτα απ’ όλα, τελικά, είναι στο χέρι του ελληνικού λαού για να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Έτσι είναι δική τους η απόφαση ως προς το ποιους ηγέτες θα επιλέξουν και εάν βλέπουν το μέλλον τους στην ευρωζώνη ή όχι. Και γι’ αυτό, σεβόμαστε το γεγονός ότι αυτή τελικά θα είναι μια κυρίαρχη απόφαση που θα ληφθεί από τους Έλληνες, και πρέπει να αποφασίσουν να κάνουν ό,τι είναι προς το συμφέρον τους».

Αναφερόμενος στην απόφαση της G8, o Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση αυτή επικεντρώνεται στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τηρώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και καταγράφοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να λειτουργήσει η «ανάπτυξη ως καταλύτης».

Στη συνέχεια, ο κ. Ρόουντς ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι «ακόμα κι αν μιλάμε με τεχνικούς όρους για το γεγονός ότι υποστηρίζουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αναγνωρίζουμε τις τεράστιες θυσίες που γίνονται από τον Ελληνικό λαό».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «μερικές φορές, αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μία πεπαλαιωμένη συζήτηση για την οικονομία, αλλά νομίζω ότι όταν κοιτάς τον αντίκτυπο που υπάρχει στις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα, αναγνωρίζεις ότι αυτά είναι τεράστιες θυσίες και ότι υπάρχει τεράστιο διακύβευμα. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι θέση μας πως ακόμα και αν πρέπει να ασχοληθείς με αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές προκλήσεις, πρέπει να βρεις ένα τρόπο να εκμεταλλευθείς το είδος των ευκαιριών που τελικά θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη».

Τέλος, ο κ. Ρόουντς δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν να λάβουν μία πολύ σημαντική απόφαση και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν ότι προφανώς κάνουν σχέδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και είναι συνετό να το πράξουν. Θα πρέπει να σεβαστούμε τον Ελληνικό λαό, όταν θα πάρει την απόφασή του».