Ο ΟΤΕ όπλο στα χέρια των κερδοσκόπων του Grexit

Το όπλο πρώτης επιλογής των επενδυτών που ποντάρουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και μάλιστα έως τα τέλη του έτους έχει γίνει η μετοχή του ΟΤΕ, αποκαλύπτει το IFR του Reuters, παρότι, όπως επισημαίνει, πρόκειται για μια απολύτως υγιής ελληνική επιχείρηση.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων του ΟΤΕ έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας για την 5ετίας έχει τριπλασιαστεί από το Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να χρησιμοποιούν τα CDS του οργανισμού για να στοιχηματίσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο ΟΤΕ αξιολογείται με Β από την S&P και Β- από τη Fitch, όμως, όπως εξηγεί το Reuters, θεωρείται θεμελιωδώς υγιής. Ανήκει κατά 40% στην Deutsche Telekom  και παράγει το ένα τρίτο των εσόδων του στο εξωτερικό. Αναμένεται να έχει επαρκή ρευστότητα για να «βγάλει» τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. «Ο ΟΤΕ είναι το μοναδικό ελληνικό CDS με ρευστότητα, επομένως, ο κόσμος κάνει trade σε αυτά για να στοιχηματίσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», εξηγεί ο Michael Hampden-Turner, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup.

Τα 5ετή CDS του ΟΤΕ άγγιξαν το ρεκόρ των 3.846 μονάδων βάση στις 18 Μαΐου, έναντι 1.254 μονάδων στα μέσα του Μαρτίου.

Οι υπόλοιπες επιλογές όσων θέλουν να κάνουν ένα τέτοιο trade για την Ελλάδα είναι περιορισμένες. Τα ελληνικά CDS δεν διαπραγματεύονται αφότου πυροδοτήθηκε η αποπληρωμή τους το Μάρτιο, με το PSI.