Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την οργάνωση της απάτης ύψους 8 δισ. δολαρίων που οδήγησε στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της FTX, η οποία χρεοκόπησε ξαφνικά τον Νοέμβριο του 2022 – αφήνοντας εκατομμύρια χρήστες να παγώσουν τους λογαριασμούς τους και να μην μπορούν να κάνουν αναλήψεις.

Αφού διαβάστηκε η ποινή στο δικαστήριο, ο δικαστής ρώτησε τον Μπάνκμαν-Φριντ αν θα ήθελε να του διαβάσει τους όρους. Ο 32χρονος απάντησε απλώς «όχι ευχαριστώ».

Η ποινή φυλάκισης δεν είναι η ανώτερη που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς (πίεζαν για έως και 50 χρόνια), αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που ήλπιζε η νομική ομάδα του Μπάνκμαν-Φριντ, η οποία είχε προτείνει πέντε έως 6,5 χρόνια.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πελάτες της FTX «θα μπορούσαν να έχουν εξοφληθεί. Υπήρχαν αρκετά περιουσιακά στοιχεία». Έχει προβάλει παρόμοιο επιχείρημα στις δικαστικές καταθέσεις που προηγήθηκαν της δίκης, ότι το πτωχευμένο ανταλλακτήριο διέθετε αρκετά κρυπτονομίσματα που θα μπορούσε να έχει εξοφλήσει τους κατόχους των λογαριασμών του, οι οποίοι έχασαν σχεδόν 8 δισ. δολάρια όταν έκλεισε.

Νωρίτερα κατά την ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής απέρριψε αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ εξακολουθεί να διαπράττει απάτη χρησιμοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών του για δικούς του σκοπούς.

Η άνοδος και η πτώση του «βασιλιά των κρύπτο»

Ο ατημέλητος influencer των κρυπτονομισμάτων αγαπήθηκε από το κοινό και από τους επενδυτές. Απόφοιτος του ΜΙT, γιος καθηγητών Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είχε καταφέρει να κάνει γνωστά τα κρυπτονομίσματα στο ευρύ κοινό και την πολιτική τάξη.

Παρουσίαζε τον εαυτό του ως μια σεμνή μαθηματική ιδιοφυΐα που δεν ενδιαφερόταν για τον προσωπικό του πλούτο. Ήταν ένας δισεκατομμυριούχος που οδηγούσε ένα κακοφτιαγμένο οικογενειακό αυτοκίνητο και κοιμόταν στο γραφείο του στον καναπέ. Συνήθιζε να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή ενώ βρισκόταν σε σημαντικές βιντεοκλήσεις με επενδυτές.

Και όμως οι επενδυτές έβλεπαν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του.

Ο SBF, όπως τον αποκαλούσαν με τα αρχικά του, ξεκίνησε την καριέρα του ως trader στην Jane Street Capital μετά τις σπουδές στα μαθηματικά και τη φυσική στο MIT.

Το 2017, άφησε την Jane Street για να ξεκινήσει μόνος του ένα hedge fund κρυπτονομισμάτων που ονόμασε Alameda Research. Το πρώτο γραφείο της εταιρείας ήταν απλώς ένα Airbnb με δύο υπνοδωμάτια στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Αργότερα προσέλαβε την πρώην συνάδελφό του από τη Jane Street, Κάρολιν Έλισον, ως trader στην Alameda. Στην πορεία έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ενώ συνδεόταν και ερωτικά με τον Μπάνκμαν-Φριντ. Στη δίκη, η Έλισον ήταν βασική μάρτυρας κατηγορίας και κατέθεσε ότι η ίδια και άλλοι πραγματοποιούσαν οικονομικά εγκλήματα υπό την καθοδήγηση του κατηγορούμενου.

Ίδρυσε το ανταλλακτήριο FTX τον Μάιο του 2019 μαζί με τον πρώην υπάλληλο της Google Γκάρι Γουάνγκ. Λίγους μήνες αργότερα η FTX έλαβε μια πρώτη επένδυση 100 εκατ. δολαρίων από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ανταλλακτηρίου Binance, τον Τσανγκπένγκ Ζάο, με αντάλλαγμα το 20% της εταιρείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η εταιρεία μετακόμισε στις Μπαχάμες ενώ σταδιακά άρχισε να γίνεται ορατή με χορηγίες στην ομάδα Φόρμουλα 1 της Mercedes. Εν τω μεταξύ, η αξία της αποτιμόταν στα 25 δισ. δολάρια για να φτάσει λίγους μήνες αργότερα στα 32 δισ.

Τον ίδιο Οκτώβριο, το 2022, ο Μπάνκμαν-Φριντ άρχισε να γίνεται περισσότερο ορατός και στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ (ήδη τον αγαπούσαν οι σελέμπριτι), καθώς έβαλε περίπου 40 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη διαφόρων πολιτικών.

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο με συναλλαγές ύψους 10-15 δισ. δολαρίων ημερησίως, σημειώνει το BBC.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είχε φτάσει να αποκαλείται «σύγχρονος JP Morgan», γιατί φαινόταν διατεθειμένος και ικανός να κάνει ό,τι έκανε και ο Μόργκαν όταν κατέρρευσε η Wall Street το 1907. Να χρησιμοποιήσει την τεράστια περιουσία του για να σώσει ολόκληρο το σύστημα από το κραχ και να το θωρακίσει.

Αλλά τα σύννεφα είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στον ορίζοντα. Το Νοέμβριο του 2022 εμφανίστηκαν δημοσιεύματα για τα προβληματικά οικονομικά της FTX. Οι κινήσεις του Μπάνκαμν-Φριντ έγιναν σπασμωδικές και οι εταιρείες βρέθηκαν στο κενό.

Μέσα στην ίδια εβδομάδα η FTX και η Alameda κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης. Ο Μπάνκμαν-Φριντ είδε την περιουσία του -που ήταν πάνω από 20 δισ. δολάρια- να εξαϋλώνεται κατά 94% εκείνη την εβδομάδα. Η Alameda δανειζόταν χρήμα για να το «κάψει» σε crypto ενεργητικό και, όταν τα δανεικά τελείωσαν, άρχισε να τραβάει τις καταθέσεις των πελατών της FTX ώστε να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις, παρότι οι δύο εταιρείες δεν είχαν θεωρητικά τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Οι πελάτες άρχισαν να ζητούν μαζικά τα χρήματά τους πίσω και όλα κατέρρευσαν.

Ο SBF όπως τον αποκαλούν από το ακρωνύμιο του ονόματός του, συνελήφθη στις Μπαχάμες έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.

«Έχτισε έναν χάρτινο πύργο βασισμένο στην εξαπάτηση», δήλωσε μετά τη σύλληψη ο πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γκάρι Γκένσλερ.