Ο Τσίπρας θέλει να πάρει πίσω τον ΟΤΕ από τους Γερμανούς

Οικονομικό μανιφέστο με εννέα θεμελιώδη κεφάλαια τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «πάγωμα» ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ, κρατικοποίηση του ΟΤΕ και τραπεζών, σταδιακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων και νέο φορολογικό σύστημα, θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει ήδη ολοκληρώσει την λεπτομερή εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος και ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό δοθεί μια σαφής και ξεκάθαρη απάντηση σε όσους επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στερείται συγκεκριμένου και ουσιαστικού προγραμματικού λόγου για την επόμενη ημέρα.

Επιπροσθέτως, η Κουμουνδούρου – μετά και το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» της περασμένης Κυριακής που ανέφερε ότι κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και μια διαφορετική φορολογική πρόταση – εξέδωσε «εσωτερικό» μήνυμα ζητώντας από όσους μιλούν σε ΜΜΕ να μην εκφέρουν «προσωπικές προτάσεις φορολόγησης αφού τα θέματα της φορολογίας είναι πολύ σύνθετα και χρειάζονται ειδικές γνώσεις».

Κατάργηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Ειδικότερα, στις εξειδικευμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνεται κεφάλαιο που θα εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο το κράτος θα επανακτήσει τον έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (πχ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.). «Αδιαπραγμάτευτος» στόχος του κόμματος είναι ο δημόσιος έλεγχος επιχειρήσεων όπως : ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.α. και επομένως η κατάργηση των σχεδίων του ειδικού Ταμείου που έχει συγκροτηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι αποτελεί δύσκολο γρίφο ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επανακρατικοποιηθούν επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ γι αυτό και έμπειρα στελέχη του κόμματος εξηγούν όλα αυτά «θα καθορισθούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της Αριστεράς,  με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει» επισημαίνουν όμως πως «σε κάθε περίπτωση θα αποτραπούν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί» .

«Δίκαιο και εύχρηστο» φορολογικό σύστημα αποκατάσταση κατωτάτων μισθών

Πέραν αυτών, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει ετοιμάσει για άμεση παρουσίαση 4-5 μέτρων για την αναδιανομή του πλούτου ενώ σχεδιάζει και ειδικό φορολογικό σύστημα στην βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι η βασική φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ – όπως και των υπολοίπων κομμάτων όταν μιλούν για νέο φορολογικό σύστημα – είναι η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και η ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών.

Επιπλέον, το μανιφέστο της Κουμουνδούρου θα περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση των «χαρατσιών» για τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα και  την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού (επαναφορά μετενέργειας, θεσμού διαιτησίας, Συλλογικές συμβάσεις κ.α.).

Στα εντυπωσιακά καταγράφεται το γεγονός ότι μετά από αρκετούς μήνες θα ακουστεί για πρώτη φορά από κόμμα πρόταση για αύξηση μισθών και συντάξεων! Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου «ποντάρει» στο ότι με την συνολική στρατηγική του είναι εφικτή η ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και άρα παράλληλα με τους «ρυθμούς ανάπτυξης – ανάκαμψης» θα καταστεί εφικτή και η «σταδιακή αύξηση των μισθών και συντάξεων, πρώτα επί όλων των χαμηλότερων με στόχο μισθούς και συντάξεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης»

«Ανακεφαλαιοποίηση = Εθνικοποίηση» για τις Τράπεζες 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει  ότι δεν αντιτάσσεται στο πρόγραμμα  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ξεκαθαρίσει όμως ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι χωρίς ψήφο  όπως αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην ουσία με τον τρόπο θα επιχειρήσει την εθνικοποίηση των τραπεζών εξηγώντας ότι «είναι ιδιαίτερα απαραίτητη και απόλυτα αναγκαία σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς» καθώς οι «δημόσιες τράπεζες» θα λειτουργήσουν ως εργαλείο «ανάπτυξης, παραγωγής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».

Εθνικό πολυνομοσχέδιο για ανασυγκρότηση

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η σταθερή θέση του κόμματος για ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων  και η αντικατάστασή τους από πολυνομοσχέδιο «για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση». Αναφορικά με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και την επαναδιαπραγμάτευση νέων με καλύτερους όρους θα εξηγηθεί ότι ο τρόπος, ο χρόνος, οι πολιτικοί και νομικοί χειρισμοί θα εξαρτηθούν από την ισχύ που θα έχει μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς καθώς και από τους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Παράλληλα θα τονιστεί ότι η χρηματοδότηση που παρέχει η τρόικα στην Ελλάδα κατευθύνεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δανείων και όχι των αναγκών του προϋπολογισμού.

«Μονομερείς ενέργειες μόνο για λόγους επιβίωσης»

Επιπροσθέτως, θεωρείται βέβαιη η αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών προς το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι μονομερείς ενέργειες -όπως για παράδειγμα αναστολή πληρωμών – θα επισημάνει όμως πως αυτές θα γίνουν μόνο αν προκύψει ζήτημα επιβίωσης της χώρας και του λαού στέλνοντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα ότι το πιστόλι δεν αποσύρεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Πέραν τούτων, θα παρουσιαστεί ο γενικότερος στόχος της δημιουργίας μετώπου από της χώρες του Νότου προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης για το υπόλοιπο, στα πρότυπα της απόφασης για τη Γερμανία το 1953.

«Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι δική μας επιλογή»

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει ότι η  προοπτική της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ χρησιμοποιείται ως κυρίαρχος εκβιασμός στην πορεία προς τις εκλογές και θα σημειώσει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους. Θα εξηγήσει ότι η Ευρώπη των μνημονίων είναι καταδικασμένη να διαλυθεί και θα τονίσει ότι το κόμμα «δεν πρόκειται να υποκύψει στον κυρίαρχο εκβιασμό και να αθετήσει  το αντιμνημονιακό ανορθωτικό προοδευτικό πρόγραμμά του , δίχως το οποίο η καταστροφή της χώρας, είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης, θα είναι μοιραία και απόλυτη».

Σωτήρης Χιωτάκης: Δηλαδή ο Αλέξης θα βγάλει τη ΔΕΗ από το ΧΑ και θα πάρει πίσω τον ΟΤΕ;

Μπορεί τα πράγματα για τους Συριζαίους και για αρκετές από τις συνιστώσες τους – ενδεχομένως και για ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων – να είναι δεδομένα και αυτονόητα. Να μην τους προξενεί λ.χ. έκπληξη το περιεχόμενο του προσχεδίου για τις προγραμματικές θέσεις στον τομέα της οικονομίας που δημοσιοποιεί σήμερα το protothema.gr

Θέλω να πω ότι για ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα είναι λογικό λ.χ. να ζητήσουμε να πάρουμε πίσω από τους Γερμανούς τον ΟΤΕ, ασχέτως εάν υπάρχουν ένα σωρό νομικά κωλύματα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για κάτι τέτοιο. Ίσως να θεωρείται αυτονόητο ότι λ.χ. θα κάνουμε μία τέτοια οικονομική προσφορά στην Deutsche Telekom που θα μας τον δώσει πίσω. Έχει, ας πούμε, πληρώσει για την μετοχή ακόμη και 20 ευρώ το 2009 και εμείς θα τους δώσουμε παραπάνω, ενώ στο χρηματιστήριο ο ΟΤΕ τώρα κάνει σκάρτα 1,5 ευρώ.

Ή, ακόμη, αυτός ο κόσμος δεν εκπλήσσεται όταν ακούει για κρατικοποίηση της ΔΕΗ και των τραπεζών. Αντιλαμβάνεται ως λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει τις μετοχές της ΔΕΗ από το χρηματιστήριο (δεν μπορώ να καταλάβω κάτι διαφορετικό όταν διαβάζω για “πλήρη δημόσιο έλεγχο” στο πρόγραμμα, τη στιγμή που τώρα το Δημόσιο έχει το 51% στην επιχείρηση) και να δοθούν οι ενισχύσεις στις τράπεζες, με το Δημόσιο να παίρνει κοινές μετά ψήφου μετοχές ώστε να τις ελέγχει.

Υποθέτω ότι θα έχουν βρει στην Κουμουνδούρου τον τρόπο να πείσουν τους δανειστές μας για αυτό…

Ωστόσο, εγώ θέλω να καταλήξω αλλού: αν για ένα αριστερόστροοφο κοινό – παραδοσιακό κοινό, αν θέλετε – του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά είναι δεδομένα, αυτονόητα και σμιλεμένα στο μυαλό και στην πολιτική κουλτούρα των ψηφοφόρων, για ένα πολύ μεγάλο κοινό που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό ή και κεντρώο και που καταφεύγει στον Τσίπρα από απογοήτευση προς την τραγική αποτυχία της πολιτικής των τελευταίων 2,5 χρόνων, όλα αυτά συνιστούν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο σοκ!

Την Παρασκευή, λοιπόν, στην επίσημη παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων, τα κρίσιμα αυτά ζητήματα θα πρέπει να διευκρινιστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. ΄Οχι μόνο εν είδει προθέσεων, αλλά και κυρίως ως προς τον τρόπο υλοποίησης, τις διαδικασίες και τα κόστη των εγχειρημάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκ των πραγμάτων έχει βάλει την παράταξή του σε κυβερνητική τροχιά. Ιδού η Ρόδος…