Ο Τσοχατζόπουλος είχε αγοράσει -μέσω off shore- και το βιβλιοπωλείο Ιανός

Κάθε ημέρα, με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από τις χιλιάδες σελίδες του χειρόγραφου ημερολογίου το οποίο «κρατούσε» ο προφυλακισμένος Ακης Τσοχατζόπουλος προκύπτουν όλο και περισσότερες εκπλήξεις. Μια από αυτές είναι η είδηση ότι ο υπουργός είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Οπως προκύπτει από χειρόγραφα σημειώματα, ιδιωτικά συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου ο πρώην υπουργός διέθετε 180.077 κοινές ανώνυμες μετοχές της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» συνολικής ονομαστικής αξίας 360.154 ευρώ.

Η πληροφορία αυτή που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Μακεδονία» αιφνιδίασε ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Νίκου Καρατζά.

Η αγορά έγινε σε τρεις φάσεις. Οι πρώτες 100.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 200.000 ευρώ, αγοράστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες την περίοδο που ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αργότερα, το 2004, ο πρώην υπουργός προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό του άλλες 80.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 160.000 ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά, το 2005, αγόρασε άλλους 77 τίτλους, ονομαστικής αξίας 154 ευρώ.

Στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίγραφα των ισολογισμών της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» και εκθέσεις αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης.

Παράλληλα, βέβαια, στο αρχείο του κ. Τσοχατζόπουλου βρέθηκε και χειρόγραφο ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα το οποίο αναφέρει σαφώς ότι «Ο κ. Νίκος Καρατζάς συμφωνεί να αγοράσει πίσω από την εταιρεία NORIS το σύνολο των μετοχών της εταιρείας ΙΑΝΟΣ… έναντι τιμήματος 1,5 εκ. ευρώ. Η αγορά συμφωνείται να πραγματοποιηθεί στο ίδιο τίμημα που πλήρωσε η εταιρεία NORIS στην τράπεζα EUROBANK LUXEMBURG στο λογαριασμό του κ. Νίκου Καρατζά για την απόκτηση του 20% των μετοχών της εταιρείας ΙΑΝΟΣ Α.Ε»

Το ποσό συμφωνήθηκε να καταβληθεί τμηματικά σε τρεις δόσεις, στις 20 Μαΐου, 20 Σεπτεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου του 2009, στις 20 Μαΐου του 2010 και στις 20 Δεκεμβρίου του 2010.

Καρατζάς: «Επέστρεψα τα χρήματα του Ακη»
Σύμφωνα με άνθρωπο του στενού περιβάλλοντός του ο οποίος συνομίλησε μαζί του, ο ιδιοκτήτης του «Ιανού» Νίκος Καρατζάς ήταν εμφανώς στενοχωρημένος. Σε στενό φίλο του, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, είπε πως «δεν υπάρχει τίποτε παράνομο σ’ αυτή την ιστορία».

Εξηγούσε ότι κατά καιρούς και αναλόγως με τα επιχειρηματικά του σχέδια απευθυνόταν σε διάφορους χρηματοδότες, οι οποίοι έβαζαν κάποια κεφάλαια στην επιχείρηση.

Παραδεχόταν ωστόσο ότι «αυτή η υπόθεση αποτελεί δυσφήμηση για την εταιρεία». Σύμφωνα με άλλον συνομιλητή του, ο κ. Καρατζάς υποστηρίζει ότι τα περίπου 360.000 ευρώ που εμφανίζονται ως χρήματα του κ. Τσοχατζόπουλου είναι στην πραγματικότητα κεφάλαια τα οποία τοποθέτησε εταιρεία του εξωτερικού. Αποκάλυψε δε ότι «το 2009, μόλις άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα οι υποθέσεις του Άκη, τα κεφάλαια αυτά επιστράφηκαν».

Τις εξηγήσεις αυτές του κ. Καρατζά μετέφερε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σε διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Οι εξηγήσεις θεωρήθηκαν επιβεβλημένες, καθώς η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε προκαλέσει αμηχανία στις τάξεις των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας.

«Αν το ήξερα δεν θα έμπλεκα»
Σύμφωνα με στενό φίλο του Νίκου Καρατζά ο οποίος συνομίλησε μαζί του μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο «Ιανός» -όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στην επιχειρηματική και καλλιτεχνική πιάτσα της Θεσσαλονίκης- είναι βαθύτατα προβληματισμένος και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η όλη ιστορία στην επιχείρηση. «Ο Νίκος αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να αποστιγματιστεί από αυτή την υπόθεση», επισημαίνει συνομιλητής του.

Οπως αναφέρουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, «ο Καρατζάς δηλώνει απερίφραστα προς όλους ότι ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του πως τα κεφάλαια του Άκη θα μπορούσαν να προέρχονται από μη σύννομες δραστηριότητες». «Εάν είχα την παραμικρή υποψία», λέει προς τους συνομιλητές του, «δεν θα έμπαινα σ’ αυτή την περιπέτεια, δεν μου ήταν δύσκολο άλλωστε να αντλήσω από αλλού αυτά τα κεφάλαια».

Ποιος είναι ο Νίκος Καρατζάς
Ο Νίκος Καρατζάς γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1958 στο Στρατώνι Χαλκιδικής, όπου και μεγάλωσε. Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 1976, όπου στα 18 του άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου, διορθωτής, επιμελητής και εκδότης του περιοδικού «Ιανός». Το 1984 ίδρυσε τις εκδόσεις Ιανός με αίθουσα τέχνης και χώρο εκδηλώσεων, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Αριστοτέλους.

Το ιστορικό πατάρι του «Ιανού» υπήρξε για περισσότερα από είκοσι χρόνια ο τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, συγγραφέων, ανθρώπων των γραμμάτων της τέχνης και της επιστήμης. Εκεί στήθηκαν σημαντικές εκθέσεις, παρουσιάστηκαν βιβλία και μουσικές που έγραψαν ιστορία. Στο κεντρικό βιβλιοπωλείο προστέθηκαν σταδιακά και άλλα (Καλαμαριά, Μαρτίου, Mediterranean Cosmos), ενώ έτος-σταθμός για την επιχείρηση ήταν το 2005, όταν ο «Ιανός» κατέβηκε και στην Αθήνα.

Ο Νίκος Καρατζάς ήταν παντρεμένος με την επιχειρηματία Ελένη Δανιηλίδου, με την οποία απέκτησε τον 28χρονο σήμερα Κωστή-Αλέξανδρο, ο οποίος δραστηριοποιείται κι αυτός στην επιχείρηση. Πολύτιμος σταθμός στο συνεχές πηγαινέλα μεταξύ Θεσσαλονίκης Αθηνών είναι το Λιτόχωρο και ο Όλυμπος, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία την οποία θεωρεί το ησυχαστήριό του. Εκεί περνά σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές του.