Ο Juncker στο Μαξίμου

Σήμερα είναι η πρεμιέρα των κρίσιμων ευρω-ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά. Στις 5.30 το απόγευμα θα περάσει την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου ο επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker, για να ακολουθήσουν η Angela Merkel την Παρασκευή (Βερολίνο) και ο Francois Hollande το Σάββατο (Παρίσι).

O στόχος της αποψινής συνάντησης είναι εντελώς συγκεκριμένος: Να «βοηθηθεί» ο κ. Juncker να μεταφέρει στις Βρυξέλλες την άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο», ότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και, συνεπώς, στις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν για την κρίση στην ευρωζώνη το φθινόπωρο δεν πρέπει να βρεθεί σε ρόλο εξιλαστήριου θύματος.

Η «βοήθεια» που θα του «προσφέρει» ο πρωθυπουργός δεν είναι άλλη από το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ (που ανεβαίνει ήδη… στα 13,5 δισ.) και ένα πλάνο αποκρατικοποιήσεων-διαρθρωτικών αλλαγών που θα πείσουν για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και την «ανάκτηση της αξιοπιστίας μας».

Αισιόδοξοι…

Αν μετά τη συνάντηση ακουστεί και «ο καλός λόγος» του κ. Juncker για την ελληνική προσπάθεια, τότε ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει για Βερολίνο-Παρίσι με σημαντικές ελπίδες ότι δεν θα είναι η Ελλάδα που θα σφραγίσει «αρνητικά» τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Οι επιτελείς του, επικαλούμενοι την προεργασία που έχει γίνει, αισιοδοξούν ότι ο κ. Juncker «θα μεταβεί χαμογελαστός από το Μαξίμου στο Μουσείο της Ακρόπολης για την ξενάγηση και το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμή του…

«Αυγάτισαν» τα μέτρα –σε αμηχανία οι εταίροι

Από την έκβαση αυτών των τριών ευρω-ραντεβού εξαρτούν στο επιτελείο Σαμαρά και τη στάση των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων – κυρίως του Φώτη Κουβέλη ο οποίος αντέδρασε στην λύση της εφεδρείας για «ξεφόρτωμα» του Δημοσίου.

Οι ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ άκουσαν με αμηχανία το οικονομικό επιτελείο να εξηγεί ότι τα μέτρα … θα αυγατίσουν στα 13,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες που (θεωρείται βέβαιο ότι) θα προκύψουν κατά την εφαρμογή του «κανονικού» πακέτου των 11,5 δισ.

Το εν λόγω επιχείρημα θορύβησε, πάντως, τους βουλευτές τους, οι οποίοι, μην έχοντας «χωνέψει» τα πρώτα μέτρα, καλούνται να αποδεχθούν και το συμπλήρωμά τους. Και μάλιστα με το επιχείρημα «οι νέες μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων, συνεπώς πρέπει να βρεθούν επιπλέον  μέτρα που θα τις καλύψουν».

Στηρίζει η ΔΗΜΑΡ

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, γίνεται προσπάθεια «προσεκτικών κινήσεων» ώστε να μην κινδυνέψει με πτώση η κυβέρνηση. Τόσο ο εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, όσο και στελέχη που βρίσκονται σταθερά δίπλα στον κ. Κουβέλη, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ανέδειξαν χθες «την κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα», μίλησαν για τη μάχη που δίνεται ώστε να παραμείνει στο ευρώ, διευκρίνισαν ότι γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα μέτρα και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.