Πάγκαλος: «Συνέδριο να εκλέξει νεότερο αρχηγό από τον Βενιζέλο»

Θέμα ηγεσίας έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο Θεόδωρος Πάγκαλος για το ΠΑΣΟΚ λίγες ώρες μετά από τις εξαγγελίες του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου για ριζική ανανέωση. Σε συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον ALPHA, o πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως πρέπει να μελετηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και μετά να αποφασιστεί το πρόσωπο του προέδρου σε συστατικό συνέδριο, το οποίο θα μπορούσε να εκλέξει κάποιον νεότερο και όχι τον Βενιζέλο «ο οποίος δεν είναι και κανένα τζόβενο».

Επίσης τόνισε πως δεν γνωρίζει τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ μια και είναι φίλοι του προέδρου του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη και κράτησε αποστάσεις από την επιλογή Βενιζέλου να μην βάλει πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση.

Ο κ. Πάγκαλος επίσης εξαπέλυσε σκληρές επιθέσεις εναντίον του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον οποίο τον χαρακτήρισε πρόσωπο «αστοιχείωτο από άποψη πολιτική και γενικότερη μόρφωση», πως «στερείται γενικότερης μορφώσεως» και ότι «κάνει τεράστια και κολοσσιαία λάθη στα ελληνικά του, είναι πανβάρβαρα τα ελληνικά του».

Για το σύνθημα «ανατροπή» του ΣΥΡΙΖΑ είπε: 

«Η ανατροπή θα πει ανατροπή, θα πει να εθνικοποιήσουμε την οικονομία, να αναλάβουν τα σοβιέτ των αυτών, να αναλάβει Κομισάριος ο -πως τον λένε αυτόν τον αστείο- ο Στρατούλης να αναλάβει Κομισάριος του ενός τομέα, ο Λαφαζάνης του άλλου και να απαντήσουμε πάνοπλοι προς τη σοσιαλιστική επανάσταση».

Για την ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων σε ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή, είπε: 

«Πως θα ασκήσει διοικητική μεταρρύθμιση και θα κυβερνήσει τη χώρα με ένα σώμα δημοσίων υπαλλήλων όπου ο ένας εκ των δύο είναι εξωθεσμικός; Ο ένας εκ των δύο είναι στα κάγκελα, είναι ή φασίστας ή αναρχοκομουνιστής ή ξέρω΄ γω εν πάση περιπτώσει εξεγερμένος κάποιου είδους. Δεν έχει ξαναγίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα αυτό, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κατ΄ εξοχήν ένα σώμα που αποδέχεται τα θεσμικά πλαίσια, γι΄ αυτό πάνε και γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι».

Για τον αν τον φοβίζει η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ: 

«Να σας πω, εμένα δε με φόβισε η δικτατορία η κοινοβουλευτική του Καραμανλή, με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, το ανηλεές ξύλο και τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα, γιατί αυτή ήταν η πρακτική τους. Δε με φόβισε η δικτατορία, η οποία με καταδίκασε και σε βαρύτατες ποινές. Δε θα φοβηθώ τώρα τον κ. Τσίπρα, όταν μάλιστα έχω και πολύ λίγα να χάσω, γιατί τι θα με κάνει ο κ. Τσίπρας, θα με βάλει στη φυλακή; Ας με βάλει, αν μπορέσει».

Για τις επιθέσεις σε πολιτικούς: 

«Γιατί όταν ασκεί βία η Χρυσή Αυγή είναι καταδικαστέα κι όταν ασκεί βία ο ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανά του είναι επαινεταίος και ενδιαφέρων πολύ και συγκινεί και τις κυρίες του Κολωνακίου; Δεν το καταλαβαίνω αυτό (…)Δεν έχει καταδικάσει καμία βία και καμία συγκεκριμένη επίθεση, ποτέ δεν την καταδίκασε. Βγήκε η κα Δούρου και είπε «ένα-δυο γιαουρτάκια τι κάνουν, σε όλα τα κρέατα βάζουμε τζατζίκι για να νοστιμίσουν». Η κα Δούρου είναι η κυρία που έφαγε το νερό, που όταν έφαγε το νερό ήταν θύμα, όταν έκανε καλαμπούρι εις βάρος της επίθεσης που έγινε εναντίον μου ήταν καλαμπούρι».

Για τον Αλέξη Τσίπρα:

«Είναι ένα πρόσωπο εντελώς αστοιχείωτο από άποψη πολιτική και γενικότερη μόρφωση, στερείται γενικότερης μορφώσεως είναι προφανές αυτό, κάνει τεράστια και κολοσσιαία λάθη στα ελληνικά του, είναι πανβάρβαρα τα ελληνικά του (…)Λοιπόν είναι τρισβάρβαρα τα ελληνικά του, δεν έχει ιδέα, συνεχώς σε επίπεδο πρώτης σελίδας εφημερίδων λειτουργεί, είναι ένα πρόσωπο ασήμαντο από πολιτική άποψη, δεν έχει μία ιδέα δικιά του, δεν έχει κάνει μία πρόταση. Είναι ένα τυχαίο γεγονός, είναι δημαγωγός και προήλθε από τη γενεά αυτή που δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ, ότι και να κάνει».

Για την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση:

«Τι σόι συμμετοχή στην Κυβέρνηση είναι αυτή που έχουμε, δεν ξέρω, εγώ δεν ξέρω και ποια είναι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουμε δυο-τρεις Υπουργούς που δε θυμάμαι ούτε το όνομά τους, κάτι φίλους του κ. Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη, αυτό είναι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση;».

Για την ενδεχόμενη συμμετοχή Βενιζέλου στην κυβέρνηση:

«Κατά την άποψή μου έπρεπε να συμμετάσχει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και σε ένα πολύ σημαντικό Υπουργείο και να συμμετάσχουν και τα δύο-τρία καλύτερα κοινοβουλευτικά στελέχη που έχουμε από αυτούς που κατάφεραν επιτέλους να βγούνε Βουλευτές».

Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: 

«Να βρούμε και ποιος Πρόεδρος ταιριάζει με αυτό το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -κι εγώ είμαι υπέρ ενός συστατικού συνεδρίου- να αποφασίσει ότι σε αυτή την εικόνα την καινούρια που ανακαλύψαμε, δεν ταιριάζει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν είναι και κανένα τζόβενο, πρέπει να είναι ένας 30άρης. Νομίζω ότι χρειάζεται ένα νέο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ.. Μπορεί να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ όπως είναι, είναι αυτό που πρέπει να είναι. Εθελοντικά είναι κ. Σρόιτερ τα κόμματα. Όποιος θέλει κάθεται, όποιος θέλει φεύγει (…)Δε θέλω ν’ αποφασίσω ποιος είναι ο αρχηγός του κόμματος πριν αποφασίσω τι κόμμα θα κάνουμε και πριν αποφασίσω σε τι κοινωνία ζούμε».

Για την πτώση του Γ. Παπανδρέου και τον Β. Βενιζέλο: 

«Ο Παπανδρέου όταν έκανε αυτή την ατυχέστατη πρόταση του δημοψηφίσματος, δεν είχε την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν την είχε την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι διάφοροι πιστοί στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συναθροιζόμενοι ήταν περισσότεροι από την πλειοψηφία, είχαμε πλειοψηφία επτά βουλευτών και αυτοί ήταν καμιά δεκαριά, καμιά ντουζίνα μάλλον, δεν είχαμε καμία πλειοψηφία. Όταν έφυγε ο Παπανδρέου από την Κυβέρνηση δεν είχε πλειοψηφία. Και όλοι αυτοί γύρισαν βέβαια μετά στο ΠΑΣΟΚ, υπήρχε πρώην βουλευτής που ήταν επικεφαλής της προεκλογικής μας εκστρατείας τώρα σε μια μεγάλη περιοχή της χώρας, ο οποίος δεν είχε ψηφίσει εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, όχι στο Μνημόνιο. Ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που δεν ψήφισε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και τώρα είναι πάλι τοπάρχης και αρχηγός του»…