Πάνω από 1 εκατ. οι κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία, με τον αριθμό των εργαζομένων να είναι ο υψηλότερος…
από την επανένωση της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας για την Απασχόληση (IAB), βάσει δημοσκόπησης σε δείγμα 15.000 εργοδοτών από διάφορους τομείς, το τέταρτο τρίμηνο παρέμεναν κενές 1,13 εκατ. θέσεις εργασίας, 962.000 στη δυτική και 169.000 στην ανατολική Γερμανία.

Ο αριθμός που δημοσιοποιήθηκε από το IAB περιλαμβάνει τις θέσεις που είναι κενές αυτή τη στιγμή και αυτές που θα είναι αργότερα, και είναι σαφώς μεγαλύτερος από εκείνον που είχε ανακοινώσει η Υπηρεσία για την Απασχόληση (452.000 στα τέλη Ιανουαρίου), η οποία δεν υπολογίζει παρά μόνο τις θέσεις εργασίας που δηλώνονται κενές στην ίδια.

Ο αριθμός αυτός μαρτυρεί την πολύ καλή υγεία της γερμανικής αγοράς εργασίας, αλλά και μια έλλειψη εργατικού δυναμικού που επιδεινώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Το ποσοστό της ανεργίας ήταν 7,3% τον Ιανουάριο στη Γερμανία. Αυξημένη είναι η ζήτηση για μηχανικούς, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξειδικευμένους τεχνικούς, ενώ οι ανειδίκευτοι άνεργοι δεν έχουν διέξοδο.