Πάουελ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάοευλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα δεν θα αποσπαστεί από την πολιτική κριτική όσο αυξάνει τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν λαμβάνουμε υπόψη εξωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις”, είπε ο Πάουελ, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε ένα νομισματικό συνέδριο του Ινστιτούτου Cato.

Καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια, είχε την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αλλά οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιάστριας Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Δημοκρατικής της Μασαχουσέτης, υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι το λάθος φάρμακο για τον υψηλό πληθωρισμό και θα προκαλέσουν υπερβολική ανεργία.

Ο Πάουελ σημείωσε ακόμη ότι η Fed αποδέχεται την ευθύνη της για τη σταθερότητα των τιμών, που σημαίνει πληθωρισμός στο επίπεδο του 2% με την πάροδο του χρόνου.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο και θα το συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά”, τόνισε ο Πάουελ.