Πάουελ (Fed): Περισσότερα καλά στοιχεία για να μειωθούν τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε ότι «περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% και ότι οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν «μέτρια περαιτέρω αύξηση» των τιμών.

Στην κατάθεσή του στη Γερουσία την Τρίτη, ο Powell προειδοποίησε ότι η μείωση των επιτοκίων πολύ λίγο ή πολύ αργά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και την αγορά εργασίας.

«Ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε στους νομοθέτες κατά την πρώτη από τις δύο ημέρες κατάθεσης στο Κογκρέσο. «Η νομισματική χαλάρωση πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση», επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Fed είπε επίσης ότι η μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα ή σε υπερβολικό βαθμό θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αντιστρέψει την πρόοδο του πληθωρισμού.

«Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», δήλωσε ο Πάουελ στην Επιτροπή Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Την Τετάρτη θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.