Πάτρικ Χόνοχ: Τεχνικά εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Πάτρικ Χόνοχ
Πάτρικ Χόνοχ

Τεχνικά εφικτή χαρακτήρισε μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Πάτρικ Χόνοχ, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και διοικητής της Τράπεζας της Ιρλανδίας, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην οικονομική ένωση.

«Μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την νομισματική Ενωση θα αποσταθεροποιούσε την ευρωζώνη και όλες οι πλευρές προσπαθούν να το αποφύγουν. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι απαραίτητα μοιραίο, αλλά είναι μη – ελκυστικό», πρόσθεσε ο Χόνοχαν από το βήμα συνεδρίου στο Ταλίν της Εσθονίας .

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κεντρικοί τραπεζίτες από όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει ήδη να συζητούν την πιθανότητα μίας ελληνικής εξόδου από την ζώνη του ευρώ και πώς θα την χειριστούν.

Εν τω μεταξύ νέο μήνυμα στην Ελλάδα στέλνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που με συνέντευξή του στην αυριανή έκδοση της Welt αναφέρει με νόημα ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να πιέσει κάποια άλλη να παραμείνει στο ευρώ.

Έτοιμος για το ενδεχόμενο εξόδου δηλώνει και ο διοικητής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πιο καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη χώρα από ότι για την ευρωζώνη.

«Θα ήταν ένας απλουστευμένος τρόπος να υποθέσω ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έλυνε μονομιάς το πρόβλημα. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν χωρίς προηγούμενο και θα είχε ιστορική σημασία και θα έφερνε πολλές ανασφάλειες» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ επεσήμανε ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και για άλλες χώρες της Ευρώπης, μία έξοδος της χώρας από το ευρώ προειδοποίησε, μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, προσθέτοντας, πως όλοι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να παραμείνει αλώβητη η Ευρωζώνη.

Ρέγκλινγκ: Η ακριβότερη λύση, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν “η ακριβότερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους” αν και πλέον θα στοίχιζε λιγότερο απ’ ότι στην αρχή της κρίσης χρέους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην αυστιακή εφημερίδα Die Presse.

«Στην αρχή της κρίσης θα κόστιζε πολύ περισσότερο. Σήμερα όλοι στις αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες», σημείωσε.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε πάντως πως «το συνετό είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα» και συμπλήρωσε πως «μια έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια».

«Δεν γίνεται και δεν θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα στη νοτιοανατολική πλευρά μας καταλήξει στο χάος. Ακόμη και παραβλέποντας ότι οι τράπεζες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες», κατέληξε.