Πέντε λόγοι φέρνουν τη Μέρκελ στην Αθήνα

Η απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να έρθει τώρα στην Αθήνα δεν ξάφνιασε μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ήταν γνωστή η πρόσκληση που έστειλε πριν από δέκα μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομολόγους του της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και βεβαίως της Γερμανίας να επισκεφθούν τη χώρα μας. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι το πρώτο «ναι» θα ήταν από την Άγκελα Μέρκελ και μάλιστα πριν από τη σύνοδο κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου. Αντιθέτως, ένα τέτοιο ταξίδι συζητείτο για μετά τη σύνοδο.

Τι παρακίνησε τότε τη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει την κινήση ματ; 

1. Η καγκελάριος θέλει να δείξει και στο εσωτερικό της χώρας ότι κρατάει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων στην Ε.Ε. και μπορεί να επιβάλει τις απόψεις της. Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Όπως μας ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε., που γνωρίζει καλά τις κινήσεις εκατέρωθεν, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να θεωρεί ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ όσο και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σπρώχνουν υπογείως την υποψηφιότητα του Πιρ Στάινμπρουκ για την καγκελαρία ως του ανθρώπου που «μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη».

Αυτό φαίνεται πως την έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ο Π. Στάινμπρουκσε δηλώσεις του δεν κάνει τίποτε άλλο από το να απαριθμεί τα λάθη της καγκελαρίου στις αποφάσεις για την Ε.Ε. αλλά και για την Ελλάδα. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες η Α. Μέρκελ δέχεται ισχυρή αμφισβήτηση στο εσωτερικό της χώρας από πρόσωπα κύρους που χαίρουν της αποδοχής των Γερμανών πολιτών.

2. Τον τελευταίο καιρό, η Α. Μέρκελ έχει θορυβηθεί από την αύξηση των μίνι συνόδων μεταξύ χωρών του Νότου και με τη συμμετοχή σε αυτές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Οι σχέσεις των δύο παραμένουν ψυχρές, παρά τις προσπάθειες να πείσουν για το αντίθετο. Στην καγκελαρία εδώ και δύο μήνες περίπου εκφράζονται σκέψεις ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις ώστε να υπάρχει αρραγές μέτωπο χωρών (όχι μόνο όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα), που με ηγέτη τον Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσουν να απομονώσουν την καγκελάριο στις επόμενες συνόδους κορυφής, εκβιάζοντας αποφάσεις σε χρονικές στιγμές που δεν θα βόλευαν τα προεκλογικά σχέδιά της. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, αυτός είναι κι ο λόγος που αποφασίστηκε να καταστήσει πιο μαλακό το προφίλ της στο εξωτερικό.

3. Οι δύο πιο πάνω λόγοι είναι και η αιτία που η Α. Μέρκελ φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει στροφή και να επιδιώξει πλέον λύση «πακέτο» για την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο και ίσως και για την Ιταλία. Βλέπει ότι τα πράγματα οδεύουν προς τα εκεί και θεωρεί ότι η «πρωτοβουλία Ολάντ» πρέπει να μετατραπεί σε «πρωτοβουλία Μέρκελ».

Όπως σημειώνεται, αν χρειαζόταν να πάει μέσα στους επόμενους δώδεκα «προεκλογικούς» μήνες τρεις φορές στη βουλή για να περάσει πακέτα διάσωσης (που αρχικά πίεζε για να αποφύγει) τότε θα αποδυναμωνόταν σημαντικά. Έτσι αποφάσισε να τα παρουσιάσει ως λύση ασπίδα για το ευρώ.

4. Οι πιέσεις του Αντώνη Σαμαρά και η ενημέρωση ότι η χώρα δέχεται επιθέσεις αποσταθεροποίησης αλλά και η ξαφνική αναβάθμιση του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη έχουν πείσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται -επικοινωνιακή τουλάχιστον- στήριξη.

Η Α. Μέρκελ δεν πρόκειται να μοιράσει δώρα, αλλά ούτε και να υποσχεθεί κάτι περισσότερο από το «κάντε αυτό που πρέπει και θα ανταποκριθούμε», λένε στο Βερολίνο. Θα ενημερωθεί αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το πού βρίσκεται το δημόσιο χρέος.

Οι ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά των αξιωματούχων της τρόικας και οι διαρροές ότι επηρεάζονται από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών έφθασαν στην καγκελαρία. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να έχει τον ρόλο του σκληρού απέναντι στην Ελλάδα και εμφανίζεται να έχει τη δική του ατζέντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις για να πάρει τη δόση.

5. Η Α. Μέρκελ δεν ταξιδεύει ποτέ σε μια χώρα εάν δεν λάβει πληροφόρηση από το επιχειρηματικό λόμπι της Γερμανίας ότι «υπάρχουν συμφέροντα που μας αφορούν». Οι αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα κι ένα μεγάλο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων (το οποίο περιλαμβάνει ενέργεια, ακίνητα αλλά και αεροδρόμια) σε συνδυασμό με τις προσπάθειες να επιταχυνθούν τα κοινοτικά προγράμματα και να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα είναι δέλεαρ για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και προνομιακή μεταχείριση σε μια στιγμή όπου στην επικαιρότητα διατηρείται το αμαρτωλό θέμα Siemens. Η δόση και η επιμήκυνση δεν θα έρθουν χωρίς παραχωρήσεις από την πλευρά μας…