Πέτρος Λεωτσάκος : Διαφυλάξτε την ελληνικότητα των ελληνικών τραπεζών πριν να είναι πολύ αργά

«Έχω δύο απορίες. Η μια έχει να κάνει με την αντικειμενική αδυναμία των βασικών και παλαιών μετόχων να βρουν και μετά από 2 χρόνια 25 και πλέον δις νέα κεφάλαια.
Η δεύτερη απορία σχετίζεται με ποιο μηχανισμό οι ελληνικές τράπεζες θα γίνουν και πάλι ιδιωτικές αφού σε μεγάλο έως συντριπτικό βαθμό η ανακεφαλαιοποίηση τους θα περάσει μέσα από το ΤΧΣ;»

Οι απορίες αυτές δεν διατυπώθηκαν από ένα απλό προβληματισμένο και σκεπτόμενο πολίτη αλλά κορυφαίο έλληνα τραπεζίτη……
Όλοι γνωρίζουμε ότι θα δοθούν κίνητρα για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες.
Γίνεται προσπάθεια να μειωθούν τα τελικά κεφάλαια που θα χρειαστούν ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν, θα δοθούν 3 ή 4 warrants ή put options κατά το ορθότερο ενώ τα CoCos θα συμμετέχουν με 10% ή 15%.
Επίσης οι ίδιες οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν στην φάση της αποκρατικοποίησης όποτε και αν υπάρξει.
Σε γενικές γραμμές θα δοθούν κίνητρα στους παλαιούς μετόχους.
Όμως οι 2 απορίες του κορυφαίου τραπεζίτη δεν έχουν απαντηθεί.
Υπάρχει ενδεχόμενο να μπορέσουν να βρουν 25 ή 30 ή όσα χρειαστούν τελικά οι παλαιοί μέτοχοι για να αγοράσουν τις μετοχές από το ΤΧΣ μετά από 2 ή 3 χρόνια.
Ακόμη και να υπάρξει οικονομική Άνοιξη στην Ελλάδα ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος.
Άρα οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν έμμεσα μέσω του ΤΧΣ με κοινές με αναστολή ψήφου μετοχές αλλά δεν υπάρχει plan b δηλαδή μηχανισμός για να περάσουν πάλι στον έλεγχο των παλαιών μετόχων.
Οι τράπεζες δεν διαθέτουν μηχανισμό επανάκτησης του μετοχικού ελέγχου όσα περιουσιακά στοιχεία και να θέλουν να πωλήσουν.
Σημειωτέον όταν το ΤΧΣ καταστεί ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ θα μπορεί να ασκεί veto σε αποφάσεις και πρέπει να πιστέψετε ότι στο ΤΧΣ δεν αρέσει καθόλου η πώληση των κερδοφόρων θυγατρικών ειδικά στο εξωτερικό.
Άρα τι θα γίνει;
Οι διοικήσεις θα παραμείνουν αλλά οι βασικοί μέτοχοι θα υποστούν ιστορικών διαστάσεων dilution.
Όμως υπάρχει μέλλον;
Μήπως κατασκευάζουν τεχνικά τραπεζικά ζόμπι με απώτερο στόχο να τα επαναφέρουν στην ζωή οι μεγάλοι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι που θα αγοράσουν πεντακάθαρες τις ελληνικές τράπεζες;
Μήπως πρόκειται για προσπάθεια μέσω Γερμανίας πλήρους αφελληνισμού της ελληνικότητας των ελληνικών τραπεζών;
Μήπως το σχέδιο είναι τόσο επαγγελματικά  καταστρωμένο ώστε ουδείς έχει πάρει χαμπάρι κατά το λαϊκώς λεγόμενο τι πάει να συμβεί;
Διαφυλάξτε  την ελληνικότητα των ελληνικών τραπεζών πριν να είναι πολύ αργά.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr