Πέτρος Λεωτσάκος: Ποια είναι η πραγματική αξία των ελληνικών τραπεζών;

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες καταποντίζονται χρηματιστηριακά;
Το www.bankingnews.gr  ένα site με εμφανή τραπεζικό προσανατολισμό από την πρώτη στιγμή πήρε θέση ξεκάθαρα.

Το αναξιόχρεο ελληνικό κράτος και όχι οι διοικήσεις, αυτό είναι γεγονός οδήγησαν  τις τράπεζες να μην έχουν αξία.
Η αξία των τραπεζών είναι λίγο κάτω από το μηδέν, λίγο πάνω από το μηδέν, ή σχεδόν μηδέν. ΠΡΟΣΟΧΗ αυτό ισχύει τώρα για στο μέλλον θα έχουν αξία σημαντική.
Ο τραπεζικός κλάδος με ενεργητικό 430 δις, με κέρδη το 2007 περίπου 5,5 δις ευρώ με δάνεια 250 δις και καταθέσεις 168-169 δις ευρώ εμφανίζει πραγματική αξία μηδέν; Είναι δυνατό;
Ναι είναι δυνατό γιατί απλά οι τράπεζες έμειναν χωρίς κεφάλαια.
Όταν θα έρθει η χρονική στιγμή να αποτιμηθούν οι τράπεζες το ΤΧΣ εκ των πραγμάτων θα λάβει υπόψη μια παράμετρο πόσο είναι το fair value μετά τις ζημίες από PSI+ και την Blackrock.
H αξία σε κεφάλαια είναι σχεδόν μηδενική γιατί απλά υπάρχουν τράπεζες που πλέον δεν έχουν κεφάλαια έχουν αρνητική καθαρή θέση και τράπεζες με μηδενική θέση και ελάχιστες με λίγα κεφάλαια αλλά δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από -10% έως +2% με +3%.
Δεν ευθύνονται  οι διοικήσεις όμως την πληρώνουν οι μέτοχοι.
Το ΤΧΣ όταν θα έρθει η στιγμή να αποτιμήσει για να προσδιορίσει τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα λάβει υπόψη μια απλή παραδοχή ότι οι τράπεζες δεν έχουν κεφάλαια.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν σχεδόν μηδενική αξία.
Σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος να προσδιοριστεί η αξία είναι να προσδιοριστεί το ναδίρ με όρους χρηματιστηριακούς.
Αν το ναδίρ είναι κάτω των 0,30 ευρώ όπως ισχύει για τις περισσότερες τράπεζες τότε θα υπάρξει η τεχνική λύση των reverse split.
Οι τιμές των αμκ θα προσδιοριστούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Πρόκειται για μια αναγκαιότητα ώστε το ΤΧΣ να προσβλέπει να κερδίσει στο μέλλον.
Πέτρος Λεωτσάκος