Πήραν 50% οι τράπεζες σε εννιά συνεδριάσεις

Κέρδη που αγγίζουν το 50% καταγράφουν οι τράπεζες μέσα σε εννιά μόλις συνεδριάσεις, τη στιγμή που δεν έχει βγει ακόμα λευκός καπνός ως προς τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Aλλά και «λευκός καπνός» να βγει, οι τράπεζες θα κληθούν να γράψουν χειρότερες ζημιές, αφού αν περάσει η πρόταση των Γερμανών, σύμφωνα με την οποία τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν επιτόκιο κοντά στο 3%.

Η αγορά έδειξε διατεθειμένη να πιστέψει, να ακολουθήσει μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση σε ότι αφορά την επί της αρχής συμφωνία και συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI εξέλιξη αναγκαία για να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων της οικονομίας. Ταυτόχρονα το ανοδικό κλίμα στο εξωτερικό ενίσχυσε την διάθεση ανάληψη κινδύνου στην εγχώρια αγορά, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε στον τζίρο και στην συμμετοχή των εμπλεκομένων στην αγορά. Χρηματιστές αναφέρουν ότι, οι ζωηρές ανοδικές συνεδριάσεις δικαιολογούνται πάντως λόγω της πολύμηνης υποτιμητικής στρέβλωσης καθώς ένας παράγοντας που έχει προεξοφληθεί κατά κύριο λόγο ως αρνητικός -λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που εσωκλείει- επανατιμολογείται θετικά δίνοντας και ένα στίγμα στο τι ζητάει πλέον η αγορά για να αλλάξει πορεία ή έστω να σταθεροποιηθεί. Με το PSI να μπαίνει σε μια πορεία ολοκλήρωσης τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών την Δευτέρα στις 23 και στην σύνοδο κορυφής στις 29 Ιανουαρίου όπου αναμένεται να εξεταστεί η πορεία των ελληνικών θεμάτων αλλά και να ξεκινήσει η διαβούλευση για την νέα συνθήκη της Ευρωπαικής Ένωσης σε ότι αφορά την δημοσιονομική πειθαρχία και τις υποχρεώσεις των μελών της.

«Τεχνικά», αναφέρει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης σε μια κίνηση βγαλμένη από άλλες πιο αισιόδοξες εποχές συμπλήρωσε ένα σερί οκτώ συνεχόμενων συνεδριάσεων (621 – 710 μονάδες) με κλείσιμο κοντα στο υψηλό εβδομάδας και συνολικής απόδοσης 14% διορθώνοντας μόνο ενδοσυνεδριακά με σχετικά μετριοπαθή τρόπο. Σε αυτή την πορεία ενεργοποιήθηκαν διαδοχικά σήματα αγορών από τον MACD, τον κινητό μέσο των 15 και 30 ημερών και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι διπλασιάστηκαν προσφέροντας μεγαλύτερο βάθος στις συναλλαγές. Τα αλλεπάληλα θετικά κλεισίματα συνιστούν πλέον μεσοπρόθεσμη τάση και η ψυχολογία έχει αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακά σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης. Οι ταλαντωτές σε μεσοπρόθεσμη βάση κατάφεραν να εξέλθουν σε ουδέτερο πεδίο μετά από επτά μήνες παραμονής σε υποτιμημένες ζώνες και αν και τα τρέχοντα επίπεδα του RSI αντιστοιχούν στην περιοχή των 1.200 μονάδες διατηρώντας τις έντονες ανοδικές αποκλίσεις. Για την ιστορία το σερί των 8 συνεχόμενων συνεδριάσεων εμφανίζεται έξι φορές στον 21ο αιώνα ενω ο μέγιστος αριθμός συνεχόμενων ανοδικών είναι εννέα και είχε σημειωθεί μεταξύ 29 Μαρτίου και 10 Απριλίου του 2006 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κινηθεί από τις 4.034 στις 4.317 μονάδες. Το παρελθόν πάντως δείχνει ότι σε παρόμοιες κινήσεις η αγορά εξομαλύνει την ταχύτητα της ανόδου στην επόμενη διορθωτική κίνηση η οποία ενδεχομένως να βρίσκεται προ των πυλών και από την έκταση της θα κριθεί και η ποιότητα αυτής της ανόδου. Δεν θα κοντράραμε την τάση στην παρούσα φάση καθώς το momentum φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο. Mστόσο θα βάζαμε ένα στοιχείο επιφύλαξης ως προς τον υπερβολικό ενθουσιασμό με τόσα μέτωπα ανοικτά».

Blackrock

Συνολικά εκτιμάται, ότι οι ζημιές από καθυστερημένα και προβληματικά δάνεια, δηλαδή οι επισφάλειες, απαιτήσεις δεν υπερβαίνουν τα 16-18 δισ ευρώ, σύμφωνα με τις παραδοχές και τα στοιχεία του ξένου οίκου . Στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό είναι ακόμη μικρότερο, αν λήφθεί υπόψη το σύνολο των προβλέψεων που έχουν ήδη εγγράψει οι ελληνικές τράπεζες και αν συνυπολογισθούν τα αναμενόμενα έσοδα της ερχόμενης τριετίας, που επίσης αφορούν και στοχεύουν στην κάλυψη μέρους των διαγραφών. Οι εκπρόσωποι του οίκου συναντήθηκαν ήδη το προηγούμενο δεκαήμερο με τα αντίστοιχα τμήματα των τραπεζών, παρουσιάζοντας τους τις εκτιμήσεις τους για την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και για τα καλύμματα που θα χρειασθεί να δημιουργήσουν.

Μόλις η Τράπεζα της Ελλάδος, παραδώσει στην κάθε τράπεζα το δικό της…«φάκελο», θα υπάρξει διορία ενός διμήνου, ώστε η κάθε μία να προχωρήσει στην παρουσίαση του δικού της σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης, για να αναπληρώσει τα κενά που θα προκύψουν από τις ζημιές λόγω PSI, και φυσικά, λόγω Blackrock. Στόχος είναι, να επανέλθουν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα, μετά τη μείωση τους από τις ζημιές που θα προκύψουν.

Σε ότι αφορά το κούρεμα που θα προκύψει, οι εικασίες, οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων- πιθανόν με την τελική έγκριση της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Δευτέρα – έχουν επηρεάσει θετικά το Χρηματιστήριο, με την «αναθέρμανση» του ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους (ήδη χθες ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ κινήθηκε ανοδικά κατά 9,27%), καταγράφοντας άλλη μια ανοδική πορεία, που έχει αρχίσει να εδραιώνεται από τις 10 Ιανουαρίου και μετά.

Όλες οι τράπεζες θα επιδιώξουν να καταθέσουν ικανοποιητικά business plans, ώστε να αυξήσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες, χωρίς να ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υποχρεωθούν στην έκδοση κοινών μετοχών, που θα σήμαινε την κρατικοποίησή τους ( αν και όπως έχει γράψει και το «Κ», είναι ανοιχτό το θέμα της έκδοσης προνομιούχων μετοχών). Τα σχέδια των τραπεζών που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση και τα οποία δεν θα καταθεθούν πριν το τέλος Απριλίου- αρχές Μαϊου, θα τεθούν υπό την έγκριση της αμερικανικής Bain & Co ( εξειδικευμένη για το θέμα εταιρία συμβούλων που έχει προσλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος), η οποία θα κρίνει αν τα σχέδια αυτά είναι βιώσιμα. Σε περίπτωση που υπάρξουν αμφισβητήσεις για το σχεδιασμό των τραπεζών και τους χειρισμούς τους ενόψει ανακεφαλαιοποίησης, οι σύμβουλοι της Bain θα συστήνουν την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου.

Τα νέα business plans μπορεί να περιλαμβάνουν κάθε ενδεχόμενο, από πώληση θυγατρικών ή στοιχείων ενεργητικού, από έκδοση νέων μετοχών μέσω αύξησης κεφαλαίου ή εντέλει, από ένταξη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κινήσεις, που πρέπει εντός του θέρους να έχουν υλοποιηθεί…..

Στ.Κ.Χαρίτος