Πίστωση τέλος: Χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Μέχρι τις 22 Μαΐου θα εκτελούνται συνταγές στα φαρμακεία της χώρας, καθώς από την επόμενη μέρα σταματά η πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, έως ότου ο οργανισμός αποπληρώσει τις οφειλές του. Επιπλέον, στις 23 Μαΐου  τα φαρμακεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που εξαγγέλθηκε.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε με τη συμμετοχή των πρόεδρων των φαρμακευτικών συλλόγων, αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, οι οποίες και θα συνεχιστούν μέχρι ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει τα 540 εκατ. ευρώ που χρωστάει στα φαρμακεία. Από αυτά τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν τρέχοντα χρέη του οργανισμού για το μήνα Μάρτιο και τα άλλα 270 εκατ. αφορούν οφειλές από το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πρότεινε να καταβάλει μέχρι τις 21 του μηνός (ημέρα που λήγει η προθεσμία εξόφλησης για τα χρωστούμενα του Μαρτίου) το 50% των οφειλομένων και τα υπόλοιπα στη συνέχεια. Οι φαρμακοποιοί ωστόσο δεν δέχτηκαν την πρόταση αυτή, αφού τα χρήματα αυτά δεν διασφαλίστηκαν και το ρευστό πολιτικό τοπίο ενδεχομένων να εμποδίσει την καταβολή των χρημάτων.

Κατά συνέπεια, μέχρι να καταβληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ στα φαρμακεία, οι ασφαλισμένοι θα μείνουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη και θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.