“Παγωμένο” το ταμπλό του ΧΑ με το βλέμμα στην Ευρώπη

Χωρίς τζίρο και χωρίς… διακυμάνσεις η έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την Πέμπτη, καθώς η αγορά αναμένει αμήχανα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η εικόνα που διαμορφώνεται στο ταμπλό του FTSE20 είναι μικτή, με τις μετοχές των ΚΑΕ και Τιτάν να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι τίτλοι των MIG και Ελλάκτωρ.

Σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών κινείται ο δείκτης των τραπεζών και με κέρδη που έφτασαν νωρίτερα το 1,72%.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας στο περιεχόμενο νέων που αφορούν την δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη, διατηρώντας την στάση αναμονής στην εγχώρια αγορά ενόψει της συνόδου κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες» σχολιάζει σήμερα στο πρωινό της report η Beta Securities, συμπληρώνοντας πως «νωρίτερα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια του ευρώ για την οποία η αγορά έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό μείωση 25 μονάδων βάσης».

«Η έλλειψη κάποιας διαφοροποίησης σε σχέση με τα ήδη γνωστά δεδομένα εκτιμούμε ότι θα διατηρήσει την εικόνα σταθεροποίησης στην εγχώρια αγορά με περιορισμένο εύρος κίνησης και υποτονικές συναλλαγές στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας» σημειώνει η χρηματιστηριακή. «Από αύριο ωστόσο εκτιμούμε ότι η αγορά ενδέχεται να αυξήσει την μεταβλητότητα της αυξάνοντας προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης την συμμετοχή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 687,49 μονάδες με άνοδο 0,19%, με διακύμανση που δεν ξεπερνά τις… 3 μονάδες. Για τον δείκτη των τραπεζών τα κέρδη διαμορφώνονται σε 0,63% στις 282,07 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 4,3 εκατ. τεμαχίων (εκ των οποίων 1,4 εκατ. τεμάχια αφορούν συναλλαγές στην ΕΤΕ), ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται σε 5,2 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 35 μετοχές διαπραγματεύονται με θετικό πρόσημο, 31 υποχωρούν και 19 παραμένουν αμετάβλητες.